Boris Sovič naj ne bi bil več predsednik uprave Elektra Maribor. Tako sta poročala Televizija Slovenija in Večer. Sovič je postal predsednik uprave leta 2012, nov mandat pa je začel marca lani. Sovič sicer izpolnjuje oba pogoja za upokojitev, tako po delovni dobi kot po starosti.

Dva očitka

O morebitni menjavi nekdanjega mariborskega župana se je špekuliralo vse od zamenjave v nadzornem svetu Elektra Maribor. Kot poroča Večer, naj bi za razrešitev glasovali štirje nadzorniki, dva naj bi bila proti.

Stolček naj bi Soviču zamajali očitki o preplačilu male hidroelektrarne na območju Podvelke in počasno priključevanje malih sončnih elektarn na omrežje. Sovič očitke po poročanju Televizije Slovenija zavrača z navajanjem, da družba vrsto let posluje uspešno. Začasno bo kot vršilec dolžnosti Sovičev položaj prevzel predsednik nadzornega sveta Jože Hebar iz kroga stranke Nova Slovenija.

Kot poroča STA so ob tem še sporočili iz družbe, so se nadzorniki za razrešitev odločili iz več razlogov, med katerimi navajajo zamude pri izpolnjevanju nekaterih poslovnih ciljev, slabo pripravljenost družbe na zeleno transformacijo, pomanjkljiv nadzora nad delovanjem hčerinskih družb, pa tudi omajano zaupanje s strani nadzornega sveta.

Elektro Maribor poslovno leto zaključil z dobičkom

Elektro Maribor je v letu 2020 ustvaril dobrih 58 milijonov evrov prihodkov od prodaje, leto pa zaključil s čistim dobičkom v višini 10,5 milijona evrov, kar je 3,8 milijona evrov manj kot leto pred tem.

Gre za že drugo zamenjavo na čelu kakšnega od slovenskih elektrodistribucijskih podjetij, potem ko je nadzorni svet prejšnji teden razrešil dolgoletnega prvega moža Elektra Ljubljana Andreja Ribiča. Se je pa zapletlo pri poskusu menjave vodstva v družbi Gen-I, kjer skupščina ni potrdila Roberta Goloba za nov mandat, vendar podpore ni dobil niti njegov protikandidat Jure Soklič.

Poleti zamenjave

Slovenski državni holding je minulo poletje zamenjal skoraj vse predstavnike kapitala v nadzornem svetu, ponovno je bil imenovan le Tomaž Orešič. Nadzorniki naj ne bi bili zadovoljni z izpolnjevanjem nekaterih ciljev, prav tako pa ne s komunikacijo z nadzornim svetom. Novi nadzorni svet je za razliko od Borisa Soviča, člana SD, bližje trenutno vladajoči desnosredinski vladi, poroča Večer.