Nadzorni svet je danes odstavil direktorja Energetike Maribor Alana Perca, v zadnjem času namreč ni sprejel odločitev, ki bi jih po mnenju župana moral, zaradi česar se je podjetne znašlo globoko v rdečih številkah, čeprav so pričakovali pozitivne poslovne rezultate.

Župan ocenjuje, da je Perc sicer 12 let uspešno vodil podjetje, vendar v zadnjem času ni sprejel odločitev, ki bi jih moral. Zato bo MOM v najkrajšem času objavila razpis in, kot pravi župan, našla pravo osebo, ki se bo ukvarjala izključno z energetiko.

Postavljeni pred izziv

Postavljeni smo bili pred velik izziv, na katerega župan in mestni svet ni imel nobenega vpliva. To je poslovanje energetike in njihove poslovne odločitve,” je povedal Saša Arsenovič.

Ko smo videli, da so šli v poslovanju proti minusu, gre za izgube med tremi in štirimi milijoni, smo na sestanku z ministrom Vrtovcem dali priložnost gospodu Percu, da pojasni izzive, ki so na trgih vseh energentov,” je pojasnil Arsenovič, a v isti sapi dodal, da je takrat beseda na sestanku tekla bolj o cestah in mostovih in se energetike ni dovolj dotaknila.

Holding bo tistim, ki bodo  to želeli, omogočil dolgoročno odplačevanje razlike v ceni, ki je od lani bistveno višja, v tistih šest mesecev v letu, ko je položnica nizka. S tem bomo boljši kot večina slovenskih mest, ker bo cena celo nižja,” je sporočil župan.

Holding bo tistim, ki bodo  to želeli, omogočil dolgoročno odplačevanje razlike v ceni, ki je od lani bistveno višja, v tistih šest mesecev v letu, ko je položnica nizka.

Se obetajo tudi dodatni vavčerji?

Da bi še ublažili in ne ogrozili poslovanja energetike, bom na seji Mestnega sveta predlagal tudi vavčer v višini med 10 in 15 evrov, ki bi šel iz mestnega proračuna. Nismo še odločili, ali bi vavčer veljal za vse, ali le za tiste, ki so priključeni na energetiko mrežo, torej okrog 13.000 gospodinjstev.

Vsa “jajca v eni košari”

Percu med drugim očitajo le en vir energije. Kljub izobilju biomase, potencialu sežigalnice, možnosti uporabe sončne energije in podobno, se je obrnil le k plinovodu. Energetiko zdaj po mnenju župana čakajo novi izzivi, ki se jih bo treba lotiti drugače.

Opozicija vidi rešitev drugod

S predlogom župana pa se medtem ne strinjajo v opoziciji, kjer opozarjajo, da je predlog vsaj nehigieničen, vavčerji le za tiste, ki so priklopljeni v mrežo pa diskriminatorni: “V teh težkih časih je treba pomagati vsem v Mariboru, zato smo proti temu, da se ljudem pomaga z vavčerji v višini 15 € le tistim v mreži. Mi verjamemo, da smo dolžni pomagati vsem, ne pa le tistim, ki so tako ali drugače žrtve te uprave,” je povedal mestni svetnik Stojan Auer in nadaljeval: “Mimogrede, ta uprava si je letos izplačala rekordne višine plač. Ne gre za pomoč, temveč le kredit in v vsakem primeru bodo ljudje, če ne zdaj, napake morali odplačati v poletnih mesecih.”

Mimogrede, ta uprava si je letos izplačala rekordne višine plač. Ne gre za pomoč, temveč le kredit in v vsakem primeru bodo ljudje, če ne zdaj, napake morali odplačati v poletnih mesecih.

Rešitev za nastalo situacijo v opoziciji vidijo drugje:  “Rešitev v dani situaciji je, da pomagamo vsem tam, kjer se pomagati da. Mislimo, da je občane treba obravnavati pravično, dolgoročno bi morala energetika imeti več kot 25 odstotkov obnovljive energije. S tem bi upoštevali to, kar nalaga Evropa in ne le država, pa se v Mariboru ne upošteva,” je še povedal Auer.

Še pred nekaj dnevi je bilo pričakovati, da bo podjetje Energetika Maribor poslovalo v zelenih številkah, kar se je sredi novembra po županovi razlagi izkazalo za zavajanje. Na današnji seji danes razrešenega direktorja ni bilo, saj na njo ni bil niti vabljen.