Digitalna preobrazba objekta ESC je uvedla številne rešitve koncepta industrija 4.0, ki temeljijo na tehnologiji omrežij 5G, podpirajo delovanje logistike in proizvodnje oskrbovalnega centra. Danes samovozeči avtomatski vozički, viličarji v kombinaciji z obdelavo slik s tehnologijo umetne inteligence in osebje z uporabo očal s tehnologijo obogatene resničnosti dnevno dvigajo delovanje logističnih in proizvodnih procesov na nov nivo, močno izboljšan je tudi nadzor kakovosti. S tehnološkim razvojem se je močno povečala učinkovitost logistično-proizvodnih procesov, zaradi zasebnega omrežja 5G pa sta se močno povečali tudi varnost dela in podatkov.

Atilla Bolla, vodja enote Páty v sklopu Evropskega oskrbovalnega centra je predstavil delovanje in razložil, da se je od uvedbe tehnološke preobrazbe učinkovitost obrata, ki obdela približno 50.000 do 60.000 pošiljk mesečno, v povprečju povečala za 30 do 40 %. Vsi povratni podatki in informacije pa se uporabljajo tudi v namene dodatne optimizacije poslovanja, zato je pričakovati, da se bo učinkovitost še bistveno povečala.

Evropski oskrbovalni center Huawei Technologies (ESC) je največji tovrstni objekt velikana informacijsko-komunikacijskih rešitev zunaj Kitajske, saj s poslovnimi izdelki Huawei oskrbuje do 50 držav in zagotavlja delovna mesta – neposredno in posredno prek partnerjev – za več kot 2000 ljudi. Oskrbovalni center je razpršen preko več lokacij na Madžarskem, zasebno omrežje 5G in napredna digitalizacija poslovanja pa sta bila najprej uvedena v objektu v mestu Páty, ki se nahaja blizu glavnega mesta Budimpešte.

Oskrbovalni center, ki ga poganjata avtomatizacija in 5G

Oskrbovalni center je opremljen z jedrnim omrežjem in robnimi podatkovnimi centri ter po zasnovi spominja na računalniški oblak. Prenos podatkov je na račun lokalnega oblaka in povezav 5G zelo hiter, zakasnitev povezav je skoraj nezaznavna. Štirje samovozeči viličarji v logističnem delu so povezani s strežnikom prek omrežja 5G, slike s kamer, nameščenih na viličarjih, pa se po omrežju prenašajo v centralni strežnik, ki nato izračuna in viličarju vrne optimalno pot vožnje glede na zadana opravila. Z uporabo avtomatskih vozičkov je proces manipulacije blaga v skladišču popolnoma avtomatiziran, in sicer od prihoda blaga v skladišče do skladiščenja ter od prevzema in transporta blaga do proizvodnje oziroma montažnih mest.

Tehnologija obogatene resničnosti (AR – Augmented Reality) se med drugim uporablja za vzdrževanje, usposabljanje osebja, visoko občutljive naloge in tehnično pomoč na daljavo. V praksi kamera na očalih AR posreduje sliko inženirju na oddaljeni lokaciji, katerega nasvete in podporo lahko uporabnik (ki nosi AR-očala) spremlja na vgrajenem zaslonu. Poleg vzdrževanja je mogoče na daljavo testirati končne izdelke in celo preveriti delovanje strojev.

Dodatno so delovne postaje opremljene s kamerami in procesorji za obdelavo slike s pomočjo tehnologije umetne inteligence oziroma računalniškega vida, ki pomagajo pri nalogah zagotavljanja kakovosti. Namesto ročnega preverjanja kakovosti kamera visoke ločljivosti posname slike končnega izdelka, dodatna naprava pa nato primerja končne obdelovance z originalnim prototipom, jih filtrira ter izloči morebitne poškodovane izdelke ali embalažo. Na ta način zagotavlja nižjo stopnjo napak v proizvodnem procesu.

V zasebno omrežje 5G so povezane tudi mobilne delovne postaje, ki zagotavljajo kontinuiteto proizvodnje oziroma montaže večjih sestavnih delov. To pomeni, da delavcem v proizvodnji ni treba ročno premikati materiala ali sestavnih delov v tovarni, ampak to nalogo opravi mobilna delovna postaja na posamezni lokaciji v proizvodnji.

Občutni rezultati rešitev industrije 4.0

Zasebno omrežje 5G in z njim povezane rešitve industrije 4.0 imajo številne zlahka izmerljive prednosti. Od uvedbe nove tehnologije center ESC beleži občutna skrajšanja skladiščnih in proizvodnih rokov, za 50 odstotkov se je zmanjšalo tveganje nastanka napak na določenih proizvodnih linijah. Tehnologija zagotavlja visok nivo varnosti pri delu in izboljša delovna mesta. Ena od ključnih izboljšav je tudi ta, da zasebno omrežje 5G zagotavlja izjemno visoko raven varnosti podatkov v skladišču in tovarni.

Naložbe v uporabo novih tehnologij lahko izboljšajo poslovanje vseh panog

V letu 2021 je čisti dobiček družbe Huawei dosegel rekordno vrednost, podjetje pa je ohranilo odporno in fleksibilno finančno strukturo, ki mu je omogočila, da še naprej izvaja naložbe, usmerjene v prihodnost, in se spopada z negotovostmi. Vizija in poslanstvo podjetja Huawei je vsem ljudem, tako doma kot v organizacijah, omogočiti digitalno izkušnjo, da bi ustvarili popolnoma povezan in inteligenten svet.

“Huawei je kot vodilno globalno podjetje v panogi IKT osredotočen na prihodnji razvoj celotne industrije, zato si naši sodelavci na področju raziskav in razvoja vsak dan prizadevajo za razvoj in izboljšanje najnovejših tehnologij. Verjamemo, da lahko tehnologija 5G spremeni in izboljša poslovanje vseh panog. Naš evropski oskrbovalni center je primer uporabe tehnologij 5G v modelu Industrija 4.0 in dosega izjemne rezultate. Danes imamo vpogled v proizvodne in logistične procese prihodnosti, zato je prihodnost videti svetla,” – je dejala Gordana Kisilak, vodja odnosov z javnostmi in korporativnega komuniciranja Huawei Slovenija.