Proizvodnja bo v celoti stekla v torek, danes morajo najprej zagotoviti maske za vse zaposlene, ki bodo sodelovali v proizvodnji.

V kidričevskem podjetju Boxmark se že vse dopoldne pripravljajo na začetek proizvodnje zaščitnih mask za potrebe države v času epidemije novega koronavirusa. Kot je za STA povedal direktor družbe Marjan Trobiš, bo proizvodnja stekla predvidoma opoldne, potem ko so že v petek prejeli material za izdelavo.

Po njegovih besedah bo v celoti proizvodnja stekla v torek, danes morajo najprej zagotoviti maske za vse zaposlene, ki bodo sodelovali v proizvodnji.

Okoli 5000 do 8000 mask na dan

Tedensko bodo izdelali predvidoma okoli 40.000 do 45.000 zaščitnih mask oziroma okoli 5000 do 8000 na dan. Strojno jih bo izdelovalo 132 šivilj, ki so se prostovoljno odzvale na povabilo pri sodelovanju v projektu, ki je za Slovenijo v času pomanjkanja te nujne zaščitne opreme zelo pomemben.

 

Ostala proizvodnja ustavljena

Ostala proizvodnja v podjetju, ki se pretežno ukvarja s šivanjem sedežnih prevlek za avtomobilsko, v zadnjem času pa vse bolj tudi za letalsko industrijo in je bil tik pred sedanjo krizo s koronavirusom v postopku prestrukturiranja, je za zdaj ustavljena. Večina od okoli 1200 zaposlenih, potem ko jih je 200 konec februarja že prejelo odpovedi, je trenutno na čakanju doma.

Pripravljenost na pomoč pri proizvodnjo zaščitnih mask so pokazali tudi v nekaterih drugih slovenskih podjetjih. Med njimi je celjsko podjetje Prevent&Deloza, kjer naj bi kmalu izdelali 30.000 do 40.000 pralnih zaščitnih mask. Najprej nameravajo z njimi oskrbeti državne porabnike, nato pa bodo na voljo tudi v trgovinah.