Skoraj 50.000 Hrvatov je v spletni anketi odločilo, kateri motivi bodo krasili nove hrvaške evrske kovance.

Fotografija je simbolična.

Hrvaška naj bi bila za vstop v območje evra pripravljena 1. januarja leta 2023. Hrvaški premier Andrej Plenković je po poročanju časnika Jutarnji list danes razkril, kateri motivi bodo krasili hrvaške evrske kovance. Vsaka država ima namreč priložnost na eni strani kovanca izbrati svoj motiv.

“Izkristalizirali so se naslednji predlogi: šahovnica, zemljevid Hrvaške, kuna, Nikola Tesla in glagolica. To bi v glavnem bil koncept. Šahovnica bi bila podlaga, nato pa bi šlo po vrsti: zemljevid Hrvaške na 2 evrih, kuna na 1 evru, na 50, 20 in 10 centov Nikola Tesla in na 5, 2 in 1 centu glagolica,” je po poročanju Jutarnjega lista napovedal Plenković.

Vir: Hrvatska narodna banka, Facebook

Hrvati so Dubrovnik izločili iz predlogov

Hrvati so se iskanja in izbire primernih motivov lotili tudi s pomočjo spletne ankete. Glasovalo je skoraj 50.000 ljudi. Državljani so ocenjevali pet motivov: zemljevid Hrvaške, šahovnico, kuno, pisavo glagolico in Dubrovnik. Vsakemu motivu so lahko namenili od ene do pet točk.

Najboljšo oceno je dobila šahovnica, sledili so geografska karta Hrvaške, glagolica in kuna. Dubrovnik je prejel zelo malo točk.

Državljani pa so vnesli tudi več kot 11.000 svojih svobodnih predlogov za motive. Med njimi je dominiral motiv Nikola Tesla – predlagalo ga je kar 2.599 državljanov oziroma več kot 20 odstotkov vseh predlagateljev motivov. S tem so uspeli prvotno predviden motiv Dubrovnika zamenjati z elektroinženirjem, izumiteljem, fizikom, strojnikom, kemikom in matematikom, doma iz okolice hrvaške Like.

Komisija Hrvaške narodne banke je na današnjem zasedanju potrdila končni predlog za motive bodočih hrvaških evrskih kovancev. O njih bo sedaj razpravljal Nacionalni svet za uvedbo evra kot službene valute v Republiki Hrvaški, končno odločitev pa bo sprejela vlada.