Marsikoga zanima, kaj je skrivnost dolgega življenja. Kot kaže poznajo prav to skrivnost prebivalci pakistanske doline Hunza. Kot poroča N1 prebivalci doline naj ne bi poznali bolezni, živeli pa naj bi tudi do 145 let.

V čem je skrivnost dolgega življenja?

Nekateri pravijo, da prebivalci doline dosežejo tudi več kot 140 let. Po pričevanjih pa bi se skrivnost skrivala v vodi reke Huzna, ki teče skozi dolino. Nekateri namreč trdijo, da ima voda blagodejni učinek na človeški organizem.

Srčne bolezni, težave s krvnim pritiskom, otroške bolezni ali kakšne druge zdravstvene težave prebivalci doline skoraj ne poznajo. Visoka starost, ki jo dosežejo pa se odraža tudi pri družinah, tako možje postanejo očetje šele pri 90. letih, ženske pa lahko zanosijo do 60. leta ali še kasneje.

Voda v reki je drugačna kot navadna voda

Romunski raziskovalec Henri Coanda si je vodo v reki bolj podrobno ogledal. Ugotovil je, da ima nekatere lastnosti, ki je navadno voda nima. Tako se točka ledišča in vrelišča razlikujeta od običajne vode, tudi njena gostota je drugačna.

Prebivalci pakistanske doline se kopajo v ledeni vodi in jejo le hrano, ki jo pridelajo sami.

Jedo surovo sadje in zelenjavo, oreške, žita, ovčji sir, mleko in jajca. Meso jedo izredno redko, nekajkrat na leto jagnjetino ali perutnino.

Zdravnik Robert McCarrison je ugotovil, da prebivalci doline Huzne živijo zelo preprosto in, da z zaužito hrano pridobijo veliko vitaminov. Prav tako se gibajo veliko, dnevno prehodijo do 20 kilometrov. Sami zase pa pravijo, da so potomci Aleksandra velikega in njegove vojske.