Novico o izpustitvi ameriških talk iz rok palestinskega gibanja Hamas so svojci talcev in politiki sprejeli z olajšanjem. Pri uspehu je pomembno vlogo igral tudi Katar s svojimi vezami pri Hamasu. Obenem pa se sedaj krepi pritisk na Izrael, naj zamakne začetek kopenske ofenzive, da bi s tem dobili več časa za pogajanja glede izpustitve talcev.

Kot smo že poročali, je Hamas v petek izpustil prvi od okoli 200 zajetih talcev po napadu na Izrael pred dvema tednoma. Oče ene od talk je za časnik Boston Herald dejal, da sta se tako najhujša dva tedna njegovega življenja spremenila v najboljši dan. Njegova hčerka se počuti dobro, je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Katar je pri tem igral ključno vlogo, je v petek sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron. Pri tem se je zavzel za nadaljnjo podporo Katarju pri nadaljnjih pogajanjih glede usode talcev.

Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva je za tednik Welt am Sonntag ocenil, da so na poti, ki bi lahko kmalu vodila v novo izpustitev talcev, predvsem civilistov.

”Vsakega od njih bi morali izpustiti”

Pomembno vlogo je igral tudi Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC), ki je v petek sporočil, da so pri posredovanju izpostavili svojo vlogo kot nevtralnega akterja med sprtima stranema. Znova so pozvali tudi k izpustitvi vseh preostalih talcev, k pomoči pri temu pa so ICRC pozvali tudi svojci talcev.

Izraelska vojska je na Telegramu opozorila, da čeprav se Hamas sedaj predstavlja, kot da je talki izpustil iz humanitarnih razlogov, je v resnici to “moderna teroristična organizacija, ki prav sedaj dojenčke, otroke, ženske in starejše zadržuje v Gazi kot talce in še naprej izvaja zločine proti človeštvu”. Kot so pojasnili, je večina zajetih talcev, ki so različnih narodnosti, še živih.

Ameriški predsednik Joe Biden je medtem že govoril z izpuščenima talkama, mamo in hčerko Judith Tai Raanan in Natalie Shoshana Raanan. Izrazil jima je podporo ameriške vlade. Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je spomnil, da še vedno pogrešajo 10 ameriških državljanov, ki bi lahko bili med preostalimi talci. “Vsakega od njih bi morali izpustiti,” je pozval.

STA