V Avstriji bo pouk preventivno potekal v izmenah in ob okrepljenih preventivnih ukrepih. Na Hrvaškem se bodo v šolske klopi vrnili učenci nižjih razredov osnovnih šol in maturanti.

V Avstriji so za teden dni preložili vrnitev otrok v šolo, saj se bodo šole odprle šele 25. januarja in ne 18., kot so sprva načrtovali. Preventivno bo pouk potekal v izmenah in ob okrepljenih preventivnih ukrepih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Učenje na daljavo so tako podaljšali za teden, bodo pa lahko otroci prihodnji teden prišli med drugim v šole, če imajo napovedane teste in izpite.

“Časi so na žalost zelo negotovi in zato obstaja neka negotovost pri odločitvah. Ampak 25. je potrjen,” je povedal avstrijski minister za izobraževanje Heinz Fassmann za radio Ö1.

Avstrijsko ministrstvo za izobraževanje je za APA še potrdilo, da se bodo lahko v šole vrnili tudi starejši učenci, ki imajo pouk na daljavo že od jesenskih počitnic. Poudarili so, da je vsak dan prisotnosti izjemnega pomena za zaključek semestra.

V Avstriji se sicer februarja začnejo zimske počitnice, med prvimi jih bodo imeli na Dunaju in v Spodnji Avstriji. V šolah bodo morali upoštevati nekatere ukrepe, kot je nošenje zaščitnih mask z izjemo osnovnih šol. Priporočili so tudi redna testiranja učiteljev in učencev enkrat tedensko.

Na Hrvaškem so se vrnili učenci nižjih razredov

Hrvaški minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs je danes sporočil, da se bo pouk v osnovnih in srednjih šolah po podaljšanih zimskih počitnicah začel v ponedeljek, 18. januarja, kot so načrtovali. Pojasnil je, da se bodo v šolske klopi vrnili učenci nižjih razredov osnovnih šol in maturanti, preostali pa bodo imeli pouk na daljavo.

Kot je poudaril minister, bodo maturanti začeli drugo ocenjevalno obdobne v šolskih klopeh, da bi se čim bolje pripravili za državno maturo. Pojasnil je, da bo pouk za maturante potekal ob okrepljenih epidemioloških ukrepih. Glede na to, da v šolah ne bo drugih dijakov, bodo lahko zagotovili varno medsebojno razdaljo maturantov, je izjavil.

Med drugim je dejal, da so iz nacionalnega štaba civilne zaščite priporočili, da šolska tekmovanja preložijo za nekaj tednov, ko pričakujejo, da bo zaradi cepljenja v državi ugodnejša epidemiološka slika.

V Italiji šole zaprte skoraj leto dni

V več italijanskih mestih so pred dnevi potekale protestne akcije italijanskih dijakov zaradi odločitve večine italijanskih dežel o podaljšanju pouka na daljavo. Ob tem dijaki opozarjajo, da so šole zaprte skoraj leto dni, kar po njihovem mnenju ni več razumno. Zaskrbljena je tudi ministrica za izobraževanje Lucia Azzolina.

Ponovna vzpostavitev običajnega izobraževanja je po posameznih deželah načrtovana različno. Lacij s prestolnico Rim namerava šole za starejše učence odpreti 18. januarja. Na Siciliji to načrtujejo za 30. januar.

V Italiji so doslej potrdili skoraj 2,4 milijona okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 78.000 covidnih bolnikov.

STA