V eksploziji strupenega plina v jordanskem pristanišču Akaba na obali Rdečega morja je umrlo najmanj deset ljudi, več kot 200 pa je hudo ranjenih, je danes sporočil tiskovni predstavnik jordanske vlade Faisal al Šabul. “Vlada je že oblikovala skupino pod vodstvom notranjega ministra, ki bo preiskala nesrečo in sprejela potrebne ukrepe,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Šabul.

Posnetek, ki so ga predvajali na državni televiziji, je pokazal, kako je z žerjava na zasidranem plovilu padla velika jeklenka in povzročila silovit izpust rumenega plina. Zaenkrat še ni znano za kakšen plin naj bi šlo.

Sila eksplozije je povzročila, da se je tovornjak kotalil po pristanišču, medtem ko je bilo videti, kako pristaniški delavci bežijo, da bi si rešili življenje.

Po poročanju jordanskih virov, ki jih navaja AFP, so po incidentu evakuirali južno plažo v Akabi, medtem ko so okoliške bolnišnice že povsem polne.

Pristanišče Akaba je sicer edini pomorski terminal v državi in ključna tranzitna točka za velik del jordanskega uvoza in izvoza.

STA