Iz Ukrajine so sporočili, da so zaradi vse pogostejših napadov iz zraka investirali v novo pošiljko dronov. Kot poroča AP, naj bi Ukrajina naročila 1400 novih brezpilotnih letal, ki pa naj ne bi bili namenjeni le izvidniškim, ampak tudi bojnim misijam. Sposobni naj bi bili napadati brezpilotna letala ruske vojske, je povedal ukrajinski minister za digitalno preobrazbo in tehnologijo Mihailo Fedorov.

Letijo do desetih kilometrov in zadenejo cilj

Zdaj, ko smo opremljeni z izvidniškimi letali, bomo investirali v bojne drone. Gre za eksplozivne brezpilotnike, ki letijo od tri do 10 kilometrov daleč in zadenejo cilj. Že zdaj lahko rečem, da se bo februarja in marca situacija glede dronov močno spremenila,” je novico potrdil Fedorov.

Fedorov je opozoril tudi na pomen mobilnih komunikacij za civilne in vojaške namene med vojno, pri čemer je dejal, da so bile najzahtevnejše lokacije za njihovo vzdrževanje regije Doneck, Zaporožje, Odesa in Kijev. Dejal je, da včasih deluje manj kot polovica stolpov mobilne telefonije v Kijevu, ker ruski zračni napadi uničujejo oziroma poškodujejo infrastrukturo, ki jih napaja. Ukrajina ima približno 30.000 stolpov za mobilno telefonijo in vlada jih zdaj poskuša povezati z generatorji, tako, da bi delovali tudi, ko bodo ruski zračni napadi poškodovali električno omrežje.

Številna ukrajinska mesta se soočajo z izpadi električne energije, ki trajajo do 10 ur.

Fedorov je še povedal, da je ukrajinski predsednik podpisal odlok, s katerim je podjetjem mobilne telefonije naročil, naj zagotovijo obstoj signala brez elektrike za obdobje najmanj treh dni.