Bivši ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek vložil tožbo proti svoji nekdanji tekmici za predsedniški položaj Hilary Clinton in več drugim demokratom, ki jim očita, da so ga lažno obtožili dogovarjanja z Rusijo pred volitvami 2016. Trump zahteva odškodnino v višini najmanj 72 milijonov dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija APF.

Organizirali naj bi nepredstavljivo zaroto

Tožba vključuje vrsto trditev, ki jih je republikanec Trump večkrat ponovil že med svojim štiriletnim mandatom v Beli hiši, potem ko je na volitvah leta 2016 premagal demokratko Clintonovo, poroča Reuters.

V pripravah na predsedniške volitve leta 2016 so Hillary Clinton in njeni ljudje organizirali nepredstavljivo zaroto – takšno, ki šokira vest in je žalitev za demokracijo tega naroda,” je zapisano v tožbi, vloženi na zveznem sodišču na Floridi.

Obtoženi naj bi se zlonamerno zarotili, da bodo “spletli lažno pripoved“, da je njihov republikanski nasprotnik Donald Trump sodeloval s sovražno tujo državo, z namenom, da bi blatili Trumpa, je razvidno iz tožbe.

Obtoženih več demokratov

Ob Clintonovi so po poročanju AFP v tožbi navedeni tudi Demokratični nacionalni odbor, John Podesta, ki je bil leta 2016 vodja predsedniške kampanje Clintonove, in nekdanji direktor FBI James Comey.

Med obtoženimi je tudi nekdanji britanski obveščevalec Christopher Steele, ki je pred volitvami pripravil dosje, ki vsebuje domnevno kompromitirajoče informacije o Trumpu v povezavi z Rusijo. Slednja naj bi imela neugodne informacije o Trumpu in nekaterih svetovalcih njegove republikanske kampanje, poleg tega pa naj bi Moskva delovala iz ozadja, da bi porazila Clintonovo, še navaja Reuters.

Trump zahteva plačilo najmanj 72 milijonov dolarjev odškodnine in kazensko odgovornost, navaja AFP.

Posebni tožilec Robert Mueller je leta 2019 objavil obširno poročilo o ruskem vpletanju v predsedniške volitve. Ugotovil je, da se je Rusija vpletala v volitve z vdori v računalnike in širjenjem laži po internetu, da bi pomagala Trumpu. Ni pa mogel dokazati, da je Trumpova kampanja pri tem aktivno sodelovala z Rusijo.

STA