Čeprav je danes, 13. oktobra, svetovni dan brez modrca je tej pomembni zdravstveni temi namenjen cel mesec – Rožnati oktober. Današnji dan nas predvsem spodbuja k razmisleku o svobodi, udobju in samozavesti.

Predsednica združenja Europa Donna Slovenija, Tanja Španić, poudarja, da ženske lahko storijo veliko glede svoje samozavesti s pravilnim življenjskim slogom, samopregledovanjem ter s sodelovanjem v presejalnih programih. Prav tako pa je ključnega pomena, da so ženske pozorne na morebitne zdravstvene težave.

Samopregledovanje dojk

Pri samopregledu dojk je treba biti pozoren na spremembe v koži ali porah na dojkah, občutljivost bradavic izven menstrualnega cikla, vdolbine, otekanje na eni strani, spuščene bradavice in izcedek.

Kako je nastal svetovni dan brez modrčka?

Ideja za ta praznik se je začela širiti v zadnjem desetletju, ko so mnoge ženske razmišljati o morebitnih škodljivih učinkih nošenja modrčkov. Večina žensk je odraščala s prepričanjem, da je nošenje modrčka nujno za podporo in estetski videz prsi. Vendar pa so se mnoge začele spraševati, ali to drži.

Svetovni dan brez modrčka je postal priložnost za ženske po vsem svetu, da ponovno razmislijo o svojih odločitvah glede nošenja modrčkov. Hkrati pa se spodbuja ozaveščanje o številnih mitih in resnicah, ki so povezani z nošenjem modrčka, ter promovira pozitivno samopodobo.

Odgovor na vprašanje, ali nositi ali ne nositi modrčka, je osebna odločitev vsake ženske. Pomembno je, da se počutimo udobno in samozavestno v svoji koži, ne glede na to, kaj izberemo.

Svetovni dan brez modrčka nas spodbuja k osvoboditvi od družbenih pričakovanj in sledenju lastnim potrebam ter željam. Naj bo to dan, ko se počutite udobno, samozavestno in osvobojeno, ne glede na to, ali nosite modrček ali ne.