Jugoslavija bi bila ena največjih evropskih držav.

Vir: posnetek zaslona

Zanimivo analizo na kanalu Youtube je naredil Joseph Pisnetti, ki se je spraševal “kaj če” in kako bi danes izgledala obnovljena in združena Jugoslavija. Analizo je objavil v videu na svojem kanalu »Real Life Lore«, kjer običajno objavlja izobraževalne in zanimive videoposnetke.

Če bi Jugoslavija ponovno obstajala, bi imela nekaj več kot 20 milijonov prebivalcev, s tem bi postala ena desetih največjih evropskih držav po populaciji in bi se uvrstila na osmo mesto. Pisnetti obenem opozarja, da bi imela nova Jugoslavija manj prebivalcev kot leta 1991.

Takšna bi bila etnična pripadnost Jugoslavije: v državi bi živelo 35 % Srbov, 20 % Hrvatov, 11 % Albancev, 9 % Bosnjakov, 8 % Slovencev, šest odstotkov Makedoncev, 1 % Črnogorcev in 10 % drugih.

Versko bi Jugoslavijo sestavljalo 43 % ortodoksnih, 27 % katoliških, 22 % muslimanskih in 8 % ateistov, agnostikov in drugih manjših verskih skupin.

Bruto nacionalni proizvod bi bil 191.045.000.000 dolarjev, Jugoslavija pa bi bila na 53. mestu med državami na svetu, ko gre za gospodarstvo. Vojsko bi sestavljalo okoli 230.000 vojakov, pet največjih mest pa bi bilo Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana in Skopje, navaja portal Kurir.