EpiVacCorona, drugo rusko cepivo proti covidu-19, je 100-odstotno učinkovito, je danes sporočil ruski regulator Rospotrebnadzor na podlagi rezultatov kliničnih testiranj. Namestnica ruskega premierja Tatjana Golikova je napovedala, da bi množično proizvodnjo tega cepiva lahko začeli februarja, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

“Učinkovitost cepiva je odvisna od njegove imunološke učinkovitosti in preventivne učinkovitosti. Glede na rezultate prve in druge faze kliničnih testiranj je imunološka učinkovitost cepiva EpiVacCorona 100-odstotna,” je sporočil Rospotrebnadzor.

Cepivo EpiVacCorona je razvil ruski državni raziskovalni center Vector. Ta je julija lani dobil dovoljenje ruskega ministrstva za zdravje za klinična testiranja cepiva na prostovoljcih. Klinična testiranja so bila po poročanju agencije Tass končana 30. septembra lani, oktobra je cepivo EpiVacCorona dobilo dovoljenje za registracijo, novembra so ga začeli testirati na prostovoljcih po registraciji.

Rusija med državami, ki jih je pandemija najhuje prizadela

Po poročanju tiskovne agencije Reuters so v prvih dveh fazah testirali varnost, stranske učinke in imunogenost cepiva EpiVacCorona na stotih ljudeh, starih med 18 in 60 let.

Sputnik V, ki ga je Rusija registrirala avgusta lani kot prvo cepivo proti covidu-19 na svetu, je po navedbah oblasti v Moskvi 92-odstotno učinkovit. Rusija je cepljenje proti covidu-19 s Sputnikom V začela v začetku decembra, čeprav je bilo cepivo tedaj še v tretji fazi kliničnih testiranj. V tej fazi običajno sodeluje na tisoče prostovoljcev ter t.i. placebo skupina.

Rusija je med državami, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so doslej potrdili več kot 3,5 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, za covidom-19 je umrlo več kot 65.000 ljudi.