Lastniki avtomobilov, ki so bili poškodovani ob padcu vojaškega letalnika v Zagrebu, bodo morali škodo očitno pokriti sami. Hrvaške zavarovalnice ne krijejo škode v primeru vojn in vojaških operacij. Enako je v Sloveniji, bi pa krili škodo ob nenamernem padcu zračnega plovila, so za STA pojasnili v Zavarovalnici Triglav.

Premija ni dovolj visoka

Padec vojaškega letalnika, ki je minuli četrtek priletel iz bojišča v Ukrajini in strmoglavil v bližini zagrebškega jezera Jarun, je poškodoval okoli 40 avtomobilov. Njihovi lastniki bodo očitno škodo morali kriti sami, in to tudi v primeru polnega kasko zavarovanja.

Vsak lastnik poškodovanega vozila si mora prebrati pogoje kasko zavarovanja in se obrniti na svojo zavarovalnico. Na splošno, v smislu zakona o obligacijskih razmerjih, pa je škoda, ki nastane v vojaških operacijah, izključena,” so za zagrebški portal Zagreb.info pojasnili pri združenju hrvaških zavarovalnic.

Da v zakonu o obligacijskih razmerjih jasno piše, da zavarovalnica ni dolžna kriti škode v vojnih operacijah in uporih, je poudaril tudi strokovnjak za zavarovanja Marijan Kralj. Dodal je, da večina zavarovalnic na Hrvaškem, med njimi tudi pet največjih, takšnih tveganj ne pokriva. “Vojni riziki so po svoji naravi katastrofalni in izjemno veliki, zato premija, ki temelji na zavarovanju civilnih rizikov v mirnih razmerah, ni dovolj visoka za izplačilo vojnih rizikov,” je povedal Kralj.

Ali bo škodo zaradi padlega drona lastnikom avtomobilov morda povrnila država oziroma kdo povrne škodo v takšnih primerih, je STA vprašala tudi hrvaško notranje ministrstvo. Toda zaenkrat odgovora oz. pojasnila niso poslali.

V Sloveniji velja podobno

Zavarovanje ne krije škode, ki nastane zaradi vojne, vojni podobnih dogodkov in sovraštev, terorističnih dejanj, državljanske vojne in nemirov, ki nastanejo ob takih dogodkih, sabotaž s političnimi motivi, detonacije eksploziva, če oseba ki to izvrši, stori to zlonamerno ali iz političnih nagibov, zaplembe, zasega, odvzema utaje ali drugih podobnih ukrepov, ki jih izvaja ali namerava izvesti katerakoli oblast ali druga podobna organizacija, ki se bori za oblast,” so za STA pojasnili v Zavarovalnici Sava.

Dodali so, da škode, povezane z vojaškimi operacijami, ne krije niti kasko zavarovanje. Prav tako zavarovanje ne krije škode, ki nastane kot posledica delovanja nadzvočnih zračnih plovil. Primera padlega letalnika v Zavarovalnici Sava niso hoteli komentirati, ker “konkretne okoliščine še niso znane oziroma ugotovljene“.

Pri Zavarovalnici Triglav zavarovanje ne krije škode na stvareh, ki nastane zaradi vojne, vojni podobnih dogodkov in sovraštev, terorističnih dejanj, državljanske vojne in nemirov, ki nastanejo ob takih dogodkih, sabotaž s političnimi motivi in detonacije eksploziva, če oseba to stori zlonamerno ali iz političnih pobud. Prav tako ne krije škode zaradi zaplembe, zasega, odvzema, utaje ali drugih podobnih ukrepov, ki jih izvaja ali namerava izvesti katerakoli oblast ali druga podobna organizacija, ki se bori za oblast.

Tudi življenjska zavarovanja ne veljajo v primeru smrti zaradi vojne

Premoženjska zavarovanja, s katerimi se zavarujejo zgradbe in premičnine, krijejo škodo zaradi nevarnosti padca letala oz. zrakoplova, torej tudi brezpilotnega letalnika. Ne krijejo pa škode zaradi izrednih dogodkov, kot so na primer vojne, vojni podobni dogodki, državljanske vojne in podobni nemiri,” so sporočili iz Zavarovalnice Triglav.

Tudi pri življenjskih zavarovanjih za primer smrti so smrti zavarovanih oseb zaradi vojnih dogodkov izključene. Pri naložbenih življenjskih zavarovanjih pa bi v tovrstnih primerih izplačali odkupno vrednost.

V primeru, kakršen je bil padec brezpilotnega letala v Zagrebu, pa bi pri Zavarovalnici Triglav ugotavljali, ali gre za nenameren padec plovila ali je bilo namensko poslano in zrušeno.

“Če bi ugotovitev bila, da ni šlo za vojaški napad ali drugačno politično dejanje, bi morebitno škodo na zavarovanem vozilu lahko obravnavali kot zavarovano nevarnost – kot padec zračnega plovila,” so zapisali v Zavarovalnici Triglav, to pa pomeni, da bi škodo v tem primeru na avtomobilih krili.

STA