Odhajajoči brazilski predsednik Jair Bolsonaro je odredil tridnevno žalovanje v državi po smrti nogometne legende Peleja, ki je umrl v četrtek. Pogrebne slovesnosti se bodo začele v ponedeljek, 2. januarja ob 10. uri po lokalnem času na stadionu Santosa v Sao Paolu, kjer se je novembra 1956 začela kariera Peleja, poročajo brazilski mediji.

Krsta Edsona Arantesa do Nascimenta Peleja bo stala sredi igrišča 36 ur pred pogrebom, kjer se bodo lahko Peleju še zadnjič poklonili. Sam pogreb bo 3. januarja.

Priprave na pogreb so se že začele že pred meseci

Brazilski mediji poročajo, da so vodstvo Santosa in mestne oblasti začele s pripravami na pogreb Peleja že nekaj mesecev pred smrtjo, ko so zdravniki sporočili veliko poslabšanje njegovega zdravstvenega stanja. Pripravili so podobne protokole, kot so bili ob smrti britanske kraljice Elizabete 11.

Po zadnjem slovesu na stadionu bo konvoj s krsto v spremstvu policije peljal po ulicah pristaniškega Santosa. Šel bo tudi mimo hiše, ki je še vedno v lasti Pelejeve matere Celeste Arantes, ki je napolnila 100 let.

V torek, 3. januarja, bodo v večnemu počitku Peleja položili na pokopališču Memorial Necropole Ecumenica, kjer so pokopani tudi njegovi sorodniki in prijatelji. Sodelovali bodo le ožji družinski člani in prijatelji, saj bo zaprt za javnost. Pele je po poročanju medijev to pokopališče izbral že pred desetletjem, ker ni podoben običajnemu pokopališču.

Razglasitev tridnevnega žalovanja je zadnje dejanje kot predsednik

“Žalujemo zaradi izgube človeka, ki je Brazilijo uveljavil v nogometnem svetu. Nogomet je spremenil v umetnost in zabavo,” je Bolsonaro dejal potem, ko je razglasil tridnevno žalovanje. To je bilo eno njegovih zadnjih dejanj na mestu predsednika Brazilije, saj ga bo v nedeljo nasledil Luiz Inacio Lula da Silva, ki je oktobra zmagal na volitvah.

Pele je umrl v 83. letu starosti v bolnišnici Albert Einstein v Sao Paulu. Tja je bil sprejet 29. novembra zaradi ponovne ocene zdravljenja s kemoterapijo, potem ko so mu septembra 2021 odkrili tumor na debelem črevesu. V zadnjih tednih je potreboval obsežnejšo nego zaradi odpovedi ledvic in popuščanje srca.

Pele se je v zgodovino vpisal kot eden najboljših v zgodovini nogometa. Že kot najstnik je Braziliji leta 1958 pomagal do naslova svetovnega prvaka, uspeh pa je ponovil še v letih 1962 in 1970, s čimer je za zdaj edinstven v tem pogledu. Za Brazilijo je sicer odigral 92 tekem in dosegel 77 golov. Večji del klubske kariere je nosil dres Santosa (636 tekem/618 golov), bil pa je tudi član New York Cosmosa (64/37).

STA