Vojna se širi, zato obstaja nevarnost, da bo naslednji teden na Madžarsko prišlo veliko ljudi, kar bo za nas predstavljalo velik izziv, je napisal Orban, ki je v sredo obiskal vojaško oporišče v Debrecenu na vzhodu Madžarske. Po njegovih navedbah je doslej na Madžarsko prišlo 429.000 beguncev iz Ukrajine. “Ponosni smo, da je Madžarska doslej vsem ponudila zatočišče,” je dodal.

Napovedal je, da bodo v naslednjih treh dneh pripravili načrt za naslednji teden, tako da bodo pripravljeni na prihod novih beguncev.

Razloga za napoved begunskega vala ni navedel

Madžarski premier pa ni navedel razloga za svojo napoved novega večjega begunskega vala. V zadnjem tednu se je sicer po poročanju britanskega BBC pritok beguncev na Madžarsko zmanjšal. Po podatkih visokega komisariata za begunce (UNHCR) se je do 15. marca na Madžarsko zateklo 273.000 ljudi.

Madžarski premier je v preteklosti zavračal sprejemanje beguncev, a v primeru Ukrajine, kjer živi tudi močna madžarska manjšina, je stališče spremenil.

Orban, ki ga 3. aprila čakajo parlamentarne volitve, v preteklosti pa je veljal za tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, medtem še naprej zavrača dobavo orožja Ukrajini. “Ostati moramo zunaj te vojne, ničesar ne moremo pridobiti, lahko pa vse izgubimo,” je dejal v torek na predvolilnem shodu svoje stranke.

Orbanov svetovalec za varnost Gyorgy Bakondi pa je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI v sredo dejal, da lahko na Madžarskem pričakujejo, da bodo morali sprejeti do 900.000 ukrajinskih beguncev. Dodal je, da so ljudje najprej bežali pred vojno, zdaj pa na varno bežijo ljudje z vojnih območij.

Dodal je, da mora Madžarska še naprej podpirati tudi pripadnike madžarske manjšine v Zakarpatju, saj se je tja zateklo veliko ljudi z vzhoda Ukrajine, ki so v vojni izgubili vse.

STA