Sinoči, 25. junija 2022, so po zasedanju posebne strokovne skupine v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) opozorili, da opičje koze zaenkrat ne predstavljajo grožnje javnemu zdravju v svetu, so pa precej zaskrbljujoče. Srečanje strokovnega odbora glede nevarnosti opičjih koz je v četrtek sklical generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Strokovnjaki so razpravljali do sobote in prišli do zaključka, da je razsežnost in hitrost izbruha bolezni zelo zaskrbljujoča, veliko je tudi neznank.

Letos so v več kot 50 državah zabeležili že več kot 3.200 primerov opičjih koz.

Najvišje stopnje opozorila (še) ni

Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodnoafriških in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Večino novih primerov okužb so zabeležili v Zahodni Evropi, doslej že več tisoč primerov v skupno več kot 50 državah, v katerih ta bolezen ni endemična.

Kot je sporočil generalni direktor WHO, so strokovnjaki ocenili, da kljub temu hitremu širjenju opičje koze še ne predstavljajo nevarnosti globalnemu javnemu zdravju, kar je sicer najvišja stopnja opozorila, ki jo lahko izda WHO. A že zasedanje strokovnega odbora na to temo dokazuje, da je zaskrbljenost velika, je opozoril Tedros.

Takšni bodo ukrepi

Potrebno bo takojšnje ukrepanje za zmanjšanje grožnje tega izbruha bolezni, je po poročanju STA opozoril Tedros. V prvi vrsti bo treba okrepiti sledenje stikom okuženih in njihovo izolacijo. Večjo skrb bo treba posvetiti tudi obolelim in zagotoviti, da bodo na voljo cepiva.

Odbor je sklenil, da bodo širjenje opičjih koz podrobno spremljali in se po potrebi v naslednjih tednih znova sestali. Državam so še priporočili, naj izboljšajo medsebojno komunikacijo in diagnostične metode.

Odbor strokovnjakov je sicer v poročilu ugotovil, da je “do velike večine primerov okužb prišlo med mladimi moškimi, ki so imeli spolne odnose z drugimi mladimi moškimi”. Večinoma je do širjenja okužb prišlo v urbanem okolju “v socialno in spolno povezanih skupnostih”, povzema francoska tiskovna agencija AFP.