Donbasu so ukrajinske oblasti zaradi približevanja ruskih sil civiliste pozvale k evakuaciji iz mesta Slovjansk, ki je po padcu Lisičanska zadnjih nekaj dni tarča ruskega obstreljevanja. V torkovem napadu na tamkajšnjo tržnico sta bila ubita najmanj dva človeka, sedem ljudi pa je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta teden ni bilo dneva brez obstreljevanja,” je v torek zvečer dejal guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko in prebivalce mesta pozval k evakuaciji. “Sovražnik strelja kaotično, napadi so namenjeni uničenju lokalnega prebivalstva,” je dodal Kirilenko.

Padec dveh mest rusom omogoča napredovanje

Po besedah guvernerja je na udaru ruskega obstreljevanja sicer celotna frontna črta v Donbasu, kamor je Rusija po opustitvi prvotnega cilja zavzetja Kijeva preusmerila glavnino svojih sil. Padec Lisičanska in pred tem Severdonecka je ruski vojski omogočil napredovanje v smeri Kramatorska in Slovjanska, ki ležita dobrih 80 kilometrov zahodneje.

Naša naloga je, da se obdržimo,” je v torkovem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in pri tem opozoril, da ruska vojska ne počiva. Kot je še povedal, si prizadeva za nadgradnjo ukrajinskih protiraketnih sistemov.

Medtem je Latvija v luči ruske agresije napovedala, da bo ponovno uvedla obvezno služenje vojaškega roka. “Sedanji latvijski vojaški sistem je dosegel svoje meje. Medtem nimamo razloga, da bi mislili, da bo Rusija spremenila svoje ravnanje,” je novinarjem ob tem povedal latvijski obrambni minister Artis Pabriks.

Po podatkih visoke komisarke ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je bilo do 3. julija v Ukrajini dokumentiranih več kot 10.000 mrtvih ali poškodovanih civilistov. Komisarka je hkrati opozorila, da je dejanska številka verjetno precej višja.