Cene nafte so najnižje v zadnjih nekaj tednih.

Fotografija je simbolična.

Cene surove nafte so se po sredinem krepkem padcu danes še dodatno znižale in so najnižje v zadnjih nekaj tednih. Na naftnem trgu namreč vlada strah pred morebitno recesijo, ki bi jo prinesle posledice vojne v Ukrajini in zvišanje obrestnih mer centralnih bank po svetu kot odgovor na vse višjo inflacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cene ostajajo okoli 40 odstotkov nad ravnjo ob začetku leta

Višje obrestne mere namreč lahko ublažijo inflacijo, a hkrati negativno vplivajo na gospodarstvo. Na finančnih trgih je v zadnjih dneh sicer slišati vse več opozoril pred recesijo.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom avgusta je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 104,40 dolarja, kar je 1,79 dolarja manj kot v sredo. Severnomorska nafta brent za dobavo v avgustu pa se je pocenila za 1,60 dolarja na 110,14 dolarja.

Vseeno so cene nafte trenutno okoli 40 odstotkov nad ravnjo ob začetku leta. Navzgor jih je potisnila zlasti ruska invazija na Ukrajino, na katero so zahodne države odgovorile s sankcijami proti pomembni proizvajalki in izvoznici nafte Rusiji.

STA