Te dni so drevesa v Avstriji prerasla enega od nogometnih stadionov. S posebnim namenom opozarjanja na klimatske spremembe in uničevanje gozdov je namreč nastala umetniška instalacija z zanimivo zgodbo.

Vir: Facebook/Metalocus

Instalacija je avtorstvo umetnika Klausa Littmanna, ki upa tudi, da bo novonastali gozd v sedmih tednih, ko bo bogatil nogometni stadion, postal tudi dom živali in drugega življenja.

Zanimiv projekt je navdihnila distopijska slika iz leta 1970, ki je opozarjala na to, da bo naravo nekoč mogoče videti le v zato posebej namenjenih prostorih, tako kot je moč videti živali v živalskih vrtovih. Današnje razmere pa niso tako daleč od distopične podobe, zato je tovrstna instalacija nujna.

Najprej na papirju, nato v resničnosti

Littmanna je ilustracija tako fascinirala, da jo je želel kupiti, ker pa je bila že prodana, je idejo želel prenesti v resničnost. Več desetletij po nastanku podobe je gozd naposled zrasel, umetniška instalacija pa se imenuje »For Forest – The Unending Attraction of life«.

The unending attraction of nature, Max Peintner (vir: Facebook/Geography)

Na stadionu namesto nogometašev drevesa

Drevesa krasijo celovški stadion Wörthersee Football Stadium, ki lahko gosti 30 000 gledalcev. Organizatorji razstave pa so čas izbrali tudi z namenom, da bodo lahko obiskovalci lahko prisostvovali prehajanju dreves v jesenske barve.

Dreves po koncu instalacije ne bodo pustili umreti, posadili jih bodo namreč v bližini stadiona. Littmann je za BBC povedal, da delo z živimi bitji zahteva še posebno pozornost in spoštljivost, v ta namen pa je sodeloval tudi z Enzom Eneom, krajinskim arhitektom, ki je bdel nad pravilno skrbjo za drevesa.