Na Hrvaškem upajo, da bodo s 1. marcem dodatno sprostili ukrepe, če se epidemiološka slika v naslednjih nekaj dneh ne bo bistveno poslabšala. Tako naj bi od naslednjega ponedeljka dovolili obratovanje gostinskih teras. Domnevno naj bi omogočili tudi sejme na prostem ter športne aktivnosti za otroke v dvoranah. Napoved omilitve ukrepov je pričakovati na četrtkovi seji hrvaške vlade.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah po 6879 testih potrdili 343 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 13 bolnikov s covidom-19, je danes objavil hrvaški štab civilne zaščite. Kljub rahlemu porastu dnevnega števila okužb na Hrvaškem 1. marca pričakujejo dodatno sprostitev ukrepov. Število okužb je bilo danes nekoliko višje kot prejšnji torek, ko so po 6686 testih potrdili 274 okužb. V torek pred tem so ob 6878 testih potrdili 283 okužb.

Glede na doslej objavljena dnevna sporočila županijskih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji 30 novih okužb, v istrski županiji pa tri. Na Hrvaškem je trenutno 2201 aktivih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 786 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 67 ljudi. V samoizolaciji je 11.384 državljanov.

V Zagrebu že pričeli s cepljenjem starejših nad 65 let

Skupno so na Hrvaškem od 25. februarja lani potrdili 240.360 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 5462 bolnikov s covidom-19. Doslej so izvedli 1.313.573 testov na okužbo, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Proti covidu-19 so doslej na Hrvaškem cepili več kot 110.000 ljudi, med njimi skoraj 60.000 z dvema odmerkoma. V Zagrebu so v ponedeljek začeli cepiti starejše kot 65 let in kronične bolnike. Pred zdravstvenimi ustanovami, v katerih so organizirali cepljenje, je danes od zgodnjih dopoldanskih ur videti dolge vrste, v katerih je tudi po več sto ljudi, poročajo hrvaški mediji.

Na Hrvaškem tudi ugibajo, da bodo s 1. marcem dodatno sprostili ukrepe, če se epidemiološka slika v naslednjih nekaj dneh ne bo bistveno poslabšala. Tako naj bi od naslednjega ponedeljka dovolili obratovanje gostinskih teras. Domnevno naj bi omogočili tudi sejme na prostem ter športne aktivnosti za otroke v dvoranah. Napoved omilitve ukrepov je pričakovati na četrtkovi seji hrvaške vlade.

STA