Na Hrvaškem razmišljajo o ponovni zaostritvi protikoronskih ukrepov, da bi turistično sezono kar najbolj podaljšali.

V hrvaškem štabu civilne zaščite pripravljajo nove protikoronske ukrepe. Uveljavili naj bi jih pred koncem julija, ko se končajo sedanji ukrepi, poroča STA. Pred dnevi se je namreč hrvaška obala na semaforju držav obarvala oranžno, z zaostrovanjem ukrepov pa naj bi turistična sezona trajala čim dlje.

Jutarnji list danes poroča, da bodo na Hrvaškem najverjetneje znova omejili število ljudi na različnih dogodkih, ki veljajo za najbolj tvegane za širitev novega koronavirusa.

Na Hrvaškem se zavedajo, da se zaradi velikega števila turistov ne morejo izogniti vnovičnemu porastu novih okužb z novim koronavirusom, a bodo poskusili poiskati ravnovesje med covidom-19 in turistično sezono ter preprečiti večja žarišča okužb. Zaradi njih bi se namreč Hrvaška lahko obarvala rdeče.

Za britanske turiste še posebno strogi pogoji

Časnik Jutarnji list napoveduje, da bo Hrvaška verjetno tudi poostrila pogoje za vstop državljanov Združenega kraljestva, kot so to uveljavile že nekatere članice Evropske unije. Med drugim naj bi obvezno testiranje na okužbo z novim koronavirusom uveljavili tudi za cepljene britanske turiste.

 

Za zabavo na plaži negativen test ne bo dovolj

Na zabave na plaži Zrće na otoku Pag je trenutno mogoče vstopiti z evropskim digitalnim covidnim potrdilom, ostali gosti pa lahko tam opravijo hitra antigenska testiranja. A to naj bi se v kratkem spremenilo. S plaže Zrće so namreč sporočili, da bodo protikoronske ukrepe kmalu zaostrili.

Vstop na poletne klubske zabave na Zrću naj bi kmalu dovolili samo tistim, ki so zaključili cepljenje proti covidu-19. Ocene, da bo to pomenilo diskriminacijo, so zavrnili. Menijo namreč, da je njihova odločitev profesionalna in odgovorna, danes poroča Večernji list.