V nizozemskem mestu Utrecht so otvorili garažo za kolesa, ki jo je projektiral studio Ector Hoogstad Architecten. Nahaja se pod glavno železniško postajo v Utrechtu in ima kapacitete za kar 12.500 koles. Namen projekta je, da kolesarjem ponudi edinstveno izkušnjo in izboljša mestno infrastrukturo.

Največji parking za kolesa na svetu je osrednji del urbane obnove, ki povezuje razširjen železniški kolodvor z mestnim središčem Utrechta. Obiskovalce pričakujejo pod ikoničnimi nadstrešnicami v visokem in revitaliziranem javnem prostoru. S strogim reorganiziranjem logistike in prepovedanim dostopom za večino avtomobilov v spodnji etaži, želijo ustvariti prostrano zeleno površino namenjeno pešcem. Ob novem bulevardu želijo postaviti različne zgradbe, ki bi pospremile pot do mestne katedrale in kulturnega centra mesta. Na sredi peš poti, pod dvignjenim trgom, trinadstropni kolesarski park za več kot 12.500 koles, napoveduje prihodnost moderne mobilnosti.

Postavitev omogoča intuitivno razdelitev pešcev in kolesarjev, ko se približujejo vhodu postaje. Digitalna ureditev kolesarje hitro vodi do prostih mest za parkiranje, ki se lahko koristi s čip kartico javnega prevoza.

Trajnostna ureditev

Kolesarski park so zgradili, da bi pritegnili še več stanovalcev in potnikov, da namesto avtomobila uporabijo kolesa in javni prevoz. Takšna sprememba bi prinesla zmanjšanje emisij C02 za kar 95 odstotkov. Razpoložljiv prostor je izkoriščen zelo učinkovito in trajnostno: trinadstropni kolesarski parking se nahaja pod trgom.

Utrecht s takšnim projektov profitira na več načinom: ponudi boljši javni prostor s spektakularno arhitekturno ureditvijo in poleg tega odpre tudi prostor za komercialni razvoj.