Na Nizozemskem se nadaljujejo protesti proti novim vladnim ukrepom zmanjšanje ogljičnega odtisa. Med drugim predvidevajo tudi zmanjšanje izpusta dušikovega dioksida ter amoniaka, ki nastajata kot stranski proizvod živinoreje. Sedaj so se protestom kmetov pridružili tudi ribiči na pristaniščih.

Kmetje in ribiči bi lahko zaradi novih ukrepov ostali brez dela

Nizozemski kmetje so s traktorji in velikimi balami sena danes blokirali distribucijske centre veleblagovnic in tako nadaljevali proteste proti novimi okoljskim predpisom za zmanjšanje izpustov dušikovega oksida, zaradi katerih bi številni kmetje lahko ostali brez dela. Ribiči so v znak podpore blokirali pristanišča. Zaradi blokade pristanišč trajekti niso mogli pluti na skoraj vse Waddenske otoke ob severni obali države, kar je povzročilo daljše zamude, so poročala ladijska podjetja.

Policija bo posredovala v primeru oviranja dostopa do letališč

Protestna akcija je bila napovedana vnaprej, kmetje pa so pozvali k “ohromitvi celotne države”, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Letališča so se pripravila tudi na blokade dostopnih cest. Nizozemska policija je sporočila, da bo posredovala, če bodo protestniki blokirali dostop do mednarodnega letališča Schiphol v bližini Amsterdama. Promet na večini cestnega omrežja v državi naj bi potekal normalno.

Nizozemski kmetje so v zadnjih tednih nekajkrat že protestirali proti vladnim načrtom za zmanjšanje izpustov dušikovega oksida, med drugim se jih je 22. junija več tisoč zbralo v osrednjem delu Nizozemske. Čeprav načrt zajema različna področja, vključno z gradbeništvom, so ukrepi za omejitev amoniaka, ki nastaja v živinoreji, glavni del vladnih načrtov.

Nizozemski premier pravi, da druge poti na vladnem uradu ne vidijo

Premier Mark Rutte je v začetku junija dejal, da bo vladni načrt za zmanjšanje izpustov dušikovega oksida močno vplival na kmete. “Ta sektor se bo spremenil, ampak na žalost nimamo izbire, zmanjšati moramo izpuste dušikovega oksida,” je takrat dejal. Nizozemska vlada namerava na 131 ključnih območjih – številna se nahajajo blizu naravnih rezervatov – zmanjšati izpuste dušikovega oksida za 70 odstotkov, s čimer bi dosegli zastavljene podnebne cilje do leta 2030. Za kmete to pomeni, da se pričakuje 40-odstotno zmanjšanje emisij, kar bi glede na poročila pomenilo 30 odstotkov manj glav goveda. Vlada se je za uvedbo ukrepov odločila na podlagi sodbe najvišjega sodišča v državi iz leta 2019, poroča dpa.

Država bo kljub temu skušala izpogajati odkup določenih kmetij

Vlada pravi, da je treba zmanjšati emisije dušikovih oksidov iz iztrebkov domačih živali in zaradi uporabe amonijaka v gnojilih. Ocenjujejo, da je potrebno 30-odstotno zmanjšanje števila živine. Reforme naj bi vključevale tudi odkup nekaterih kmetij, katerih živali proizvajajo velike količine amonijaka. Kmetje trdijo, da so zaradi teh ukrepov neupravičeno postali tarča, kar jim daje malo upanja za prihodnost njihovega poklica. Zaradi intenzivne reje krav, prašičev in drugih živali je Nizozemska postala vodilni evropski onesnaževalec z dušikovim oksidom. Svoje prispevata tudi gradnja in promet.

Zgodilo se je tudi prvo streljanje

Policija v severni Friziji pa je danes sporočila, da se je zgodil incident, v katerem so izstrelili opozorilne strele in neposredno ciljali na traktor, ki se je umaknil iz skupine preostalih traktoristov. V streljanju ni bilo ranjenih. Policija trdi, da je poskusila ustaviti vozilo, ki da je poskusilo zapeljati med policijska vozila in policiste.