Vlada je z odlokom posodobila seznam rdečih držav. Odlok, ki ga je sprejela vlada, bo začel veljati v soboto in bo trajal do vključno 20. junija, so sporočili po seji.

Vlada je danes sprejela spremembe temno rdečega in rdečega seznama. S temno rdečega seznama so tako umaknili Turčijo, ki je po novem na rdečem.

Spremenili tudi pogoje vstopa v državo

Z rdečega seznama pa so umaknili administrativno enoto Jadranska Hrvaška, Švico, Vatikan, avstrijsko zvezno deželo Tirolsko, Ciper, Češko, Luksemburg, Nemčijo, Poljsko, Slovaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno goro. Po novem pa so na rdečem seznamu portugalski Azori.

Temno rdeči seznam

Države članice EU/schengenskega območja:
1. Francija (samo posamezne administrativne enote): čezmorsko ozemlje Guyane
2. Irska
3. Lihtenštajn
4. Švedska

Pri tretjih državah na temno rdečem seznamu ni več Turčije (po novem je na rdečem).

Po novem je za letalski promet znotraj EU in schengenskega območja možen prestop meje tudi zunaj treh kontrolnih točk, ki so določene za mednarodni letalski promet.

Rdeči seznam

Na rdečem seznamu ni več administrativne enote Jadranska Hrvaška, prav tako ni več Švice, Vatikana, avstrijske administrativne enote Tirolske, Cipra, Češke, Luksemburga, Nemčije, Poljske in Slovaške, dodani pa so portugalski Azori.

Na območjih, ki niso uvrščena na temno rdeči ali rdeči seznam, ni visokega tveganja za okužbo z novim koronavirusom. Oseba, ki prihaja s takega območja, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokaz, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu. Oseba pa mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od pet dni. Osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi tako ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu.