Ankete so Tomaševiću zagotavljale med 30 in 35 odstotki, na volitvah pa jih je zbral kar 45 in z eno nogo že stopil na čelo mesta.

Tomislav Tomašević

Včeraj, 16. maja 2021 so na Hrvaškem potekale lokalne volitve. Najbolj zanimivo je bilo v štirih največjih mestih, Zagrebu, Splitu, Osijeku in Reki, kjer se dosedanji župani niso več potegovali za županski stolček.

V Zagrebu se bosta v drugem krogu županskih volitev pomerila Tomislav Tomašević (45,15 %) iz levo-zelene platforme Zmoremo! in Miroslav Škoro iz desne stranke Domovinsko gibanje (12,08 %). Iz stranke BM 365 je kandidrala trenutna vršilka dolžnosti zagrebškega župana Jelena Pavičić Vukičević, ki je osvojila 11,25 odstotokov, sledi ji HDZ-jev Davor Filipović z 9,79 odstotki.

Bandićeva smrt premešala karte

Potem, ko je 3. marca letos umrl dolgoletni župan Zagreba Milan Bandić, so se karte za oblast v hrvaški prestolnici dodobra premešale. Vladajoča Hrvaška demokratska stranka (HDZ) je že pred Bandićevo smrtjo kot županskega kandidata napovedala javnosti skoraj neznanega Davorja Filipovića. Po mnenju političnih analitikov je bil Filipović “kolateralni” kandidat, saj je HDZ po tihem podpirala Bandića, ki je v Zagrebu kljub mnogim aferam in ovadbam užival veliko podporo. Po smrti dvajsetletnega župana, se je v medijih veliko govorilo o tem, da bo HDZ v “bitko za Zagreb” poslal močnejšega kandidata, a se to ni zgodilo.

V politiko vstopil zaradi Bandića

Tomislav Tomašević se je aktivno v politiko vključil leta 2017 kot iniciator lokalne politične platforme Zagreb je NAŠ, z namenom, da politiko vrne v roke ljudi. V javnosti je bil poznan kot Bandićev najostrejši kritik. Na lanskoletnih parlamentarnih volitvah je bil v sklopu levo-zelene koalicije Zmoremo! (Možemo!) izvoljen za poslanca hrvaškega sabora. Kandidaturo za župana je napovedal med prvimi in v vseh anketah trdno zasedal prvo mesto.

Ankete so mu zagotavljale med 30 in 35 odstotki, na volitvah pa jih je zbral kar 45 in z eno nogo že stopil na čelo mesta. Po objavi rezultatov je povedal, da bodo čez dva tedna zmagali dvignjenih glav.

Ankete so mu zagotavljale med 30 in 35 odstotki, na volitvah pa jih je zbral kar 45 in z eno nogo že stopil na čelo mesta. Po objavi rezultatov je povedal, da bodo čez dva tedna zmagali dvignjenih glav. “Pred nami je dva tedna borbe in dali bomo vse od sebe. Še naprej bomo vodili pozitivno kampanjo in se fokusirali na glavne probleme tega mesta in na rešitve,” je še povedal Tomašević.

Škoro pred 13 leti kandidiral za župana Osijeka

Nekolikšno presenečenje je drugo mesto, ki ga je osvojil Miroslav Škoro. Po prvih neuradnih rezultatih ga je zasedala Pavičić Vukičevićeva, a jo je nato prehitel kandidat Domovinskega gibanja. Škoro je znan hrvaški pevec narodne glasbe in velik hrvaški nacionalist. Je kum (boter op.a.) Marka Perkovića – Thompsona. Med letoma 2007 in 2012 je bil član HDZ, nato je iz politike začasno izstopil. Leta 2019 je napovedal kandidaturo za predsednika države. Takrat je zasedel tretje mesto in napovedal ustanovitev stranke ter kandidaturo na lanskoletnih parlamentarnih volitvah, kjer je dobil 11 sedežev v saboru in bil imenovan za podpredsednika istega. Zanimiv je tudi podatek, da Škoro ni Zagrebčan in je celo leta 2008 kot kandidat HDZ kandidiral za župana Osijeka, vendar neuspešno.

Pred nami je težka naloga, ampak z vero v Boga sem siguren, da bomo čez dva tedna imeli župana, ki ne bo iz leve koalicije.

V govoru je dejal, da so dosegli svoj cilj in pokomentiral Tomaševića in njegovo ekipo. Za njih je dejal, da niso ne levi, ne zeleni, temveč ekstremno levi in jih je potrebno ustaviti. “Pred nami je težka naloga, ampak z vero v Boga sem siguren, da bomo čez dva tedna imeli župana, ki ne bo iz leve koalicije,” je povedal Škoro.

Kako se bo iztekla “bitka za Zagreb” bo znano čez dva tedna, ko bo potekal drugi krog lokalnih volitev.