Ameriški predsednik Joe Biden je v odzivu na odločitev vrhovnega sodišča ZDA, ki je odpravila pravico do splava dejal, da gre za žalosten dan za sodišče in vso državo. Napovedal je, da se bo zvezna vlada borila za ženske, ki bodo želele opraviti splav, in pozval volivce, naj povedo svoje mnenje novembra.

Naslednja tarča pravice istospolno usmerjenih?

Vrhovno sodišče ZDA je s tesno večino petih proti štirim glasovom razveljavilo svojo odločitev v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, ki je ženskam po vsem ozemlju ZDA zagotovila pravico do splava. Odločitev izpred 50 let je razveljavila zakone o prepovedi, ki so jih imele določene zvezne države. Nekateri so stari več kot 100 let in bodo sedaj ponovno obujeni.

Vrhovno sodišče je prvič v zgodovini odvzelo ustavno pravico, ki je 50 let ščitila pravico žensk do odločanja o lastnem zdravju, pravico do zasebnosti brez vpletanja politike. Jasno je, da so življenja in zdravje žensk sedaj v ZDA ogrožena. Roe proti Wade je bila pravilna odločitev, ki so jo potrjevali tudi vrhovni sodniki imenovani s strani republikanskih predsednikov,” je dejal Biden.

Ko je opisoval, da bodo morale ženske sedaj rojevati otroke svojih posiljevalcev in otroke, ki so plod incesta, se mu je zalomilo, opozoril pa je tudi, da se kuha tudi odprava drugih pravic, kot so poroke istospolno usmerjenih.

Trije, ki jih je imenoval Donald Trump, so odpravili temeljno pravico,” je dejal Biden. To so Neil Gorsuch, Amy Coney Barrett in Brett Kavanaugh, ki so se pridružili Samuelu Alitu in Clarencu Thomasu. Biden je dejal, da gre za realizacijo ekstremne ideologije in tragično napako.

Napovedal je boj za dostopnost do tablet za umetno prekinitev nosečnosti

Edini način za vrnitve pravic je kongresna uzakonitev Roe proti Wade. Kongres trenutno nima glasov za to. Zaradi tega se mora slišati glas volivcev, ki morajo izvoliti predstavnike, ki bodo ščitili pravice,” je dejal Biden in napovedal, da bodo jeseni na glasovnicah osebne svoboščine, kot je pravica do zasebnosti.

Napovedal je, da bo njegova vlada storila vse, kar je v njeni moči, da ženskam, ki bodo morale na splav potovati v druge države, to omogoči. Več kot deset zveznih držav je splav nemudoma avtomatično prepovedalo, okrog deset pa bo to storilo kmalu. Biden je sicer napovedal boj za dostopnost do tablet za umetno prekinitev nosečnosti.

Na koncu je v pričakovanju protestov, ki so nemudoma izbruhnili, pozval vse Američane, naj bodo protesti mirni. “Nasilje ni nikoli sprejemljivo, grožnje niso govor,” je dejal Biden.

Trump: Vse bo v redu

Odzivi na odločitev sodišča se sicer vrstijo. Donald Trump, po mnenju demokratov glavni krivec za ukinitev pravice do splava, je za Fox News izjavil, da bo vse v redu. Zagotovil je, da bo odločitev na koncu dobra za vse.

Na odločitev sodišča se je odzval tudi nekdanji predsednik Barack Obama. Dejal je, da sodišče ni le ukinilo 50 let starega precedensa, ampak je najbolj osebne odločitve predalo v naročje muham politikov in ideologov. “Več kot mesec dni smo vedeli, da se bo to zgodilo, ampak to zaradi tega ni nič manj uničujoče,” je sporočil Obama.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je dejala, da je ta odločitev “velik udarec za človekove pravice žensk in enakost spolov“. “Dostop do varnega, zakonitega in učinkovitega splava je trdno zasidran v mednarodnem pravu o človekovih pravic in je bistvo avtonomije žensk in deklet ter njihove sposobnosti, da same odločajo o svojem telesu in življenju,” je dejala Bacheletova.

Vrhovno sodišče v očeh Američanov tone

Vrhovno sodišče si je z odpravo lastnega precedensa, ki je bil postavljen z večino sedem proti dva, še bolj poslabšalo ugled v javnosti. Še posebej zaradi tega – kot je opozorila predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi -, ker je le dan prej ista konservativna večina državam prepovedala regulacijo pravice do orožja. Zdaj pa jim je predala v roke regulacijo žensk.

Gallupov inštitut je lani ugotovil, da vrhovnemu sodišču, ki ima zadnjo besedo o zakonih države, zaupa le 36 odstotkov Američanov. Letos mu je pred to odločitvijo zaupalo le še 25 odstotkov, kar je najmanj v zgodovini vrhovnega sodišča in je na ravni podpore kongresu ter precej nižje od nizke stopnje podpore, ki jo uživa Biden. Za državo, ki jo drži skupaj vladavina prava, bi to lahko bilo izjemno nevarno.

STA