V Društvu za zaščito živali Maribor letošnji velik odziv na oktobrsko akcijo sterilizacij in kastracij psov in mačk pripisujejo vse večji ozaveščenosti lastnikov živali. Poudarjajo, da tudi čez leto pomagajo tistim, ki sami ne zmorejo kriti stroškov posega.

Rezultat oktobrske akcije sterilizacij in kastracij psov in mačk za Podravje z okolico je tukaj in je fantastičen. Podrt je rekord lanskega leta, so sporočili iz Društva za zaščito živali Maribor. V društvu dodajajo, da so lastniki psov in mačk kljub korona razmeram poskrbeli in ravnali odgovorno: »Preko 1144 psov in mačk so pripeljali na kastracijo in sterilizacijo v mesecu oktobru, ko je potekala akcija Sterilizacij in kastracij lastniških psov in mačk. Zato 1144x bravo. In hvala.« Številke kastriranih in steriliziranih še sicer niso dokončne, saj v društvu čakajo še na podatke z dveh ambulant.

Največ steriliziranih mačk in mačkov

Največ je bilo steriliziranih mačjih samičk (508). Poleg tega pa še 107 psičk, 123 psov, 405 mačkov in en kunec. »Si predstavljate, kaj pomeni preprečitev rojstva neželenih mladičev pri kar 1144ih živalih? Krasno. To je nekaj tisoč mladičev psov in mačk letno, za katere ne obstaja dovolj domov. Sploh pa ne lepih, varnih in odgovornih domov. To je nekaj tisoč mladičev, kateri postanejo brezdomni, zavrženi, zapuščeni, strošek občine, v kateri so odvrženi. Nekateri od njih pa preživijo življenje, ki ni dostojno živega bitja. Nekatere mladiče pa kar pobijejo, brž ko se skotijo. Tudi to je prepovedano z zakonom. Vendar, to vse ni potrebno, ker lahko sterilizirate/ kastrirate svojo žival, » so še zapisali v Društvu za zaščito živali Maribor.

Največ je bilo steriliziranih mačjih samičk (508). Poleg tega pa še 107 psičk, 123 psov, 405 mačkov in en kunec.

Dodajmo, da je bilo lani v akciji steriliziranih/kastriranih živali nekaj čez 800. Leto poprej nekaj čez 500. Številka torej narašča.

Letošnji velik odziv na akcijo v društvu pripisujejo ozaveščenosti lastnikov živali

Tako dober letošnji rezultat v društvu pripisujejo ozaveščenosti lastnikov živali. “Ljudje se res zavedajo, da je to pozitivna stvar za živali; v smislu dobrega počutja, preprečitve rojstev mladičev, manj pobegov samcev, … Res pa je, da je velikokrat ovira cena posega. Dogaja se, da ljudje prav kličejo na društvo in sprašujejo, ali bo tudi letos oktobra ta akcija, v kateri posamezne veterinarske ambulante, bolnice, veterinarji za sterilizacije in kastracije nudijo 20 odstotkov popusta,” je povedala Žana Klobučar iz Društva za zaščito živali Maribor.

Ljudje se res zavedajo, da je to pozitivna stvar za živali; v smislu dobrega počutja, preprečitve rojstev mladičev, manj pobegov samcev, … Res pa je, da je velikokrat ovira cena posega.

V društvu lastnikom živali, ki ne zmorejo sami plačati stroškov posega, pomagajo čez vse leto s popusti, obročnim odplačevanjem ali celo s plačilom storitve. Zadovoljni so tudi z odzivom ambulant, ki sodelujejo: “Iz leta v leto jih je več. Letos smo k sodelovanju povabili celo kolege s Koroške in Gornje Radgone in tudi tam s pomočjo njihovih veterinarjev izpeljali akcijo. Skupaj je tako v akciji sodelovalo okoli 30 veterinarskih ambulant.” 

»Hvala vsem dobrim veterinam, ki so nudile 20% popusta in omogočile to akcijo. Hvala občinam, ki so svoja območja polepili s plakati akcije, da je glas segel prav v vsako vas.«

🔥REZULTAT AKCIJE STERILIZACIJ IN KASTRACIJ psov in mačk, oktober, 2020 Podravje z okolico je tukaj in je FANTASTIČEN!…

Objavil/a Društvo za zaščito živali Maribor dne Nedelja, 20. december 2020