Pazljivo z adventnimi venčki, plamen sveče doseže okoli 800 stopinj Celzija

Damjan Veršič, 12.12.21 ob 13:23

Kot pravi strokovnjak, je zelo pomembno tudi, kam v stanovanju postavimo smrečico z lučkami.

Pazljivo z adventnimi venčki, plamen sveče doseže okoli 800 stopinj Celzija

Med prazniki velja biti pazljiv pri uporabi okrasja. Adventni venček je, kot nam je pojasnil Oskar Neuvirt, višji gasilski častnik, pirotehnik in gasilec v pokoju, ki je tudi član Komisije za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije, sestavljen iz več vrst vejevja in navadno obdan s smrekovimi vejicami.

“Vse to je odlično gorivo, ki rabi za vžig okoli 250 stopinj Celzija. Plamen sveče ima okoli 800 stopinj Celzija, kar daje jasno vedeti, da plamen svečke adventni venček hitro vžge. Goreči adventni venček predstavlja dovolj energije, da vžge npr. mizo, na kateri se nahaja, ali zavese na razdalji do enega metra. Vsaka svečka na adventnem venčku, ki lahko pride v stik s samim venčkom, predstavlja tveganje. Do požara navadno pride, ko svečko prižgemo na adventnem venčku, ta dogoreva in se niža. Ko je dovolj nizko, lahko pride v stik z gorljivim smrečjem, ki se hitro vžge. Predlagam, da gorijo sveče na venčku le v času nedeljskega kosila, potem jih ugasnemo,” je dejal.

– Adventi venčki naj bodo na negorljivi podlagi;
– namesto svečk na adventnem venčku je bolj varno uporabiti lučke na
baterije;
– svečke naj bodo v negorljivih (npr. steklenih) podstavkih oz. posodah, ki
naj bodo višji od samega adventnega venčka;
– naraven adventni venček pred prižiganjem sveč zmočite z vodno prho.

“Predlagam nabavo umetne smrečice, ki vsebuje snovi za zaviranje gorenja”

Hkrati je tudi pomembno, kam v stanovanju postavimo smrečico z lučkami. “Vedite, da so naravne posekane smrečice najbolj nevarne in najbolj gorljive, ko se posušijo. Predlagam nabavo umetne smrečice, ki vsebuje snovi za zaviranje gorenja. Smrečico postavite najmanj en meter od peči, štedilnikov, luči, električnih radiatorjev, okenskih zaves in drugih gorljiv snovi (npr. omara). Smrečice ne postavite ob edini izhod iz prostora, postavite jo tako, da se ne more prevrniti. Slednje je pomembno toliko bolj, če so v stanovanju tudi hišni ljubljenčki. Pes ali maček lahko premakneta ali celo prevrneta adventni venček ali novoletno jelko. V primeru obeh je treba zagotoviti, da so tako prižgane lučke ali svečke vedno pod nadzorom,” še svetuje Neuvirt.

Pes ali mačkalahko premakneta ali celo prevrneta adventni venček ali novoletno jelko.

Glede lučk na smrečici naš sogovornik pravi: “Naj bodo kupljene legalno in naj imajo ustrezen certifikat. Lučke, kupljene na črnem trgu, lahko povzročijo kratek stik ali pregrevanje neustreznih vodnikov. Svečke z živim ognjem ne dajajte na smrečico. Prav tako ne v bližino smrečice ali jaslic. Odsvetujem uporabo vate.”