Majda Sepe je izpustila le Slovensko popevko leta 1968. Sicer pa je bila vedno zraven. Od prve popevke leta 1962 na Bledu, kjer je med drugim pela legendarno Zemlja pleše, pa vse do 1978. Do takrat je že imela dve zmagi. In prva je prišla pred 50 leti. Da, krasna, nežna, topla pesem Med iskrenimi ljudmi ima letos abrahama. Glasbo je napisal njen legendarni soprog Mojmir Sepe, besedilo pa izjemni Dušan Velkaverh.

Občinstvo spet prepričal Pestner

Enajsta Slovenska popevka je potekala od 1. do 3. junija v hali Tivoli, vodil jo je Vili Vodopivec, že tretje leto zapored pa so bile pesmi izvedene tudi v tuji, ne le slovenski različici. Ampak v kolektivni spomin so šla domača besedila. O, ja. Popevka leta 1972 je imela veliko konkurenco. Glavno nagrado je pobrala Med iskrenimi ljudmi, ki jo je aranžiral Jože Privšek, medtem ko je prvo nagrado občinstva pobral Oto Pestner z Mati, bodiva prijatelja, ki je slavil že leto poprej po oceni občinstva, medtem ko je žirija leta 1971 nagrado podelila Eldi Viler in čutni skladbi Včeraj, danes, jutri.

Popevka je pa prinesla tudi skriti, tihi hit, ki se je plemenil skozi leta in bil kasneje uporabljen tudi v modernih prisopih, kot je bil Trkajev (2007). Janko Ropret je namreč odpel Ljubljančke, kar je ostal njegov najbolj prepoznaven komad. Mimogrede, dokaj redno ga še vedno vrtijo tudi na športnih dogodkih v prestolnici.

Arsen Dedić v slovenščini

Niso pa bile Ljubljančanke edine, ki so se zasidrale pri ljudeh. Arsen Dedić je namreč zapel Pegasto dekle. In to v slovenščini. Njegov naglas je postal kmalu večen, že zato, ker takrat ni bila ravno praksa, da bi pevci in pevke iz drugih republik peli v slovenščini ter povrhu pustili pečat, kakršnega je Dedić, takrat že uveljavljen tako pisec kot pevec.