Zelenjava iz supermarketa je z vertikalnimi farmami bolj eko

Uredništvo , 26.10.21 ob 19:44

Trgovinska solata, ki raste v ogromnih rastlinjakih in do nas pripotuje stotine kilometrov, ni preveč okolju prijazna. Vertikalne farme zelenjave na to problematično področje prinašajo učinkovito in konkretno rešitev …

Zelenjava iz supermarketa je z vertikalnimi farmami bolj eko

V Veliki Britaniji, natančneje v Worchestershire-u zelenjava že nekaj časa raste na edinstven način. Vertikalna farma s posebnimi stolpiči, na katerim rastejo zelena zelenjava, zelišča in celo jagode, dokazuje, da je mogoče hrano masovno proizvajati na okolju prijazen in ogljično ne tako onesnažujoč način. Farma je pred kratkim prvič res obilno obrodila, njeni snovalci pa po uspehu že načrtujejo 40 podobnih vertikalnih kompleksov.

Šokantno sveže

Nad vertikalnimi stolpiči zelenih dobrot bdi podjetje Shockingly Fresh, ki se lahko pohvali, da s svojim načinom pridelave zelenjave porabijo občutno manj vode, hkrati pa je za tako ogromno količino pridelka potrebnega bistveno manj prostora – tako ni potrebno krčiti vedno novih površin gozda ali drugih naravnih habitatov ter s tem zaradi monokulturnega kmetijstva povsem spremeniti naravnega ustroja.

Fotografije vertikalne farme ter podrobno predstavitev njihovega delovanja najdete na naslednji povezavi.

Direktor podjetja, Nick Green je povedal, da bo vertikalna farma letos obrodila kar 2 milijona glav zelenjave, kar je štirikrat več kot bi pričakovali na polju podobne površine kot je farma. Projekt je dokaz, da ključ ni v velikosti površine, ampak v njeni premišljeni uporabi. Dodatna »zelena« prednost farme Shockingly fresh je tudi njihova uporaba izključno naravne svetlobe – za razliko od drugih farm, ki delujejo v rastlinjakih na tej ne uporabljajo ogrevanja in LED luči, s čimer prihranijo ogromno energije in posledično ogljikovega dioksida.

Solate ne bo ves čas, a ko bo, bo bolj okolju prijazna

Slabost tovrstnega načina pridelave zelenjave je sicer ta, da točne količine zelenjave ne moremo natančno napovedati, saj se farma zanaša le na naravno svetlobo, ki je seveda ni mogoče vnaprej načrtovati in upravljati. Podjetje sicer pravi, da se bomo morali v prihodnosti, če bomo želeli zares zmanjšati količine ogljikovih izpustov, kar s seboj prinese tudi prehod na predvsem lokalno prehrano, navaditi, da v določenih delih leta ne bomo mogli dobiti tako velikih količin vsakega od produktov. Tako recimo pozimi ne bo toliko solate kot poleti, medtem ko poleti ne bomo mogli računati na mandarine in podobno.

Britanska vertikalna farma bo letos obrodila kar 2 milijona glav zelenjave, kar je štirikrat več kot bi pričakovali na polju podobne površine kot je farma.

Shockingly fresh sicer ni povsem brezogljična, a je v primerjavi s klasičnimi farmami za masovno produkcijo sadja in zelenjave za supermarkete veliko bolj okolju prijazna. Ker zalaga izključno britanske trgovine, veliko manj ogljikovega dioksida pridela tudi zaradi manj opravljenih transportnih poti.

Vir: Guardian, Shockingly Fresh