Veliki trgovski centri niso ravno vzor trajnosti. Navkljub temu dejstvu pa švedski trgovski center že nekaj let uspešno nasprotuje masovni proizvodnji in potrošnji, ki spreminja obnašanje potrošnikov v smeri trajnostnega razvoja in ekologije. Izdelki, ki so naprodaj, so namreč izključno iz recikliranih materialov.

Z otvoritvijo leta 2015 v mestu Eskilstuna blizu Stockholma je trgovski center ReTuna (ReTuna Återbruksgalleria) postal še eden izmed zelenih vzorov Švedske, države, ki je širom sveta znana po svoji predanosti recikliranju in zaščiti okolja. Trgovski center se nahaja ob lokalnem centru za reciklažo, kjer lahko obiskovalci pustijo svoje uporabljene predmete, ki bodo kmalu dobili novo življenje, novo ime in dom. Sprva jih namreč dodelajo ali popravijo, nato pa jih postavijo na police trgovskega centra, kjer čakajo novega kupca.

V centru tudi delovna mesta za migrante

ReTuna pa ni samo še eden izmed običajnih trgovskih centrov, temveč je tudi center za izobraževanje, v katerem potekajo različna dogajanja, delavnice, predavanja in tematski dnevi, usmerjeni v trajnostni razvoj. Trgovski center ima tudi zelo pomembno vlogo pri ustvarjanju delovnih mest za migrante. Prodajalne namreč sodelujejo v nacionalnem programu, ki subvencionira plače novo priseljenih prebivalcev Švedske, obenem pa organizirajo tudi tečaje za izobraževanje odraslih oseb.

Trgovski center ima tudi zelo pomembno vlogo pri ustvarjanju delovnih mest za migrante. Prodajalne namreč sodelujejo v nacionalnem programu, ki subvencionira plače novo priseljenih prebivalcev Švedske, obenem pa nudijo tečaje za izobraževanje odraslih oseb.

Ne le da je prvi trgovski center svoje vrste, ReTuna tudi spodbuja življenjski stil “zero waste”. Z donacijami izdelkov, ki jih ljudje ne potrebujejo več in nato podarijo komu drugemu, namreč želijo zmanjšati nenehne potrebe kupcev po nakupovanju pogosto nepotrebnih izdelkov. Koncept centra ni zasnovan le za ciljne skupine potrošnikov, ki že živijo v skladu z varstvom okolja, temveč lahko zahvaljujoč centru zaživijo tudi številne trgovine, ki se želijo približati trajnostnem razvoju.