Ura za zeleno znanje z direktorjem Energije plus

Uredništvo , 09.02.21 ob 13:04

Kako radi v vsakodnevnem pogovoru uporabljamo besede kot so »obnovljivi viri«, »učinkovita raba energije«, »trajnost«, »zeleno« … Koliko v resnici vemo o tem? Več v zanimivem Omizju z direktorjem družbe Energija plus, Bojanom Horvatom.

Ura za zeleno znanje z direktorjem Energije plus

OVE je popularno skandinavsko ime, hkrati pa kratica za v zadnjem času zelo pogosto uporabljan termin »obnovljivi viri energije«, ki vključuje – še veste, kaj vse? – sončno, vetrno, vodno, termo energijo, energijo, pridobljeno s pomočjo biomase … Če tej kratici dodamo še URE, akronim za »učinkovito rabo energije«, dobimo nadvse poučno in za razumevanje svetovnih trendov nadvse uporabno televizijsko oddajo Omizje, ki je se nedavno lotila prav te »zelene« teme.

V Omizju so gostovali mag. Alenka Domjan iz Agencije za energijo Maribor in vodja sektorja za obnovljive vire; Marko Rojs, svetovalec na Energetski agenciji za Podravje ter direktor družbe Energija plus, gospod Bojan Horvat, ki so s svojim znanjem ter izkušnjami vsak na svoj način osvetlili tematiko.

Slovenci vse bolj okoljsko zavedni

Direktor Energije plus, Bojan Horvat poudari, da je razumevanje pojmov za to, da ocenimo, kaj se splača in kaj ne, ključno, z zadovoljstvom pa opaža, da so ljudje v zadnjih letih vedno bolj okoljsko in energetsko zavedni. V prvi vrsti sicer z mislijo na prihranek, opazne pa postajajo tudi odločitve za sodobne energetske inovacije zaradi skrbi za okolje, zdravje in prihodnost naših potomcev.

Mag. Alenka Domjan, Bojan Horvat in Marko Rojs v oddaji Omizje. Foto: oddaja Omizje

Doda tudi, da za odločitev za sončno elektrarno, ki je eden od bolj prepoznavnih trajnostnih storitev družbe Energija plus, ni nikdar prepozno – čeprav se zimski meseci ne zdi kot čas, ko bi na svoje strehe nameščali sončne celice, pa so odlična priložnost, da o njih razmislimo ter skupaj s svetovalci oblikujemo dolgoročni načrt za njihovo namestitev in delovanje naše lastne sončne elektrarne.

Naše naravne danosti skrivajo potencial za OVE in URE

Novo desetletje, v katerega smo nedavno stopili, pa od nas ne pričakuje le, da bomo za trajnostno, bolj zeleno energijo s pomočjo obnovljivih virov poskrbeli le v zavetju našega doma, ampak da bomo velike korake v smer zelene tranzicije delali skupaj z ostalimi evropskimi državami.

Celotno oddajo, v kateri se gostje dotaknejo tematik, ki so ključne za našo prihodnost, najdete na naslednji povezavi

Zelene prakse se v naših severnih sosedah širijo kot pravi »trajnostni požar«, a zadnji podatki, pa tudi povpraševanje po sončnih elektrarnah v podjetju Energija plus kaže, da smo tudi v Sloveniji na dobri poti. Direktor Horvat pomiri, da tudi morebitni slovenski zaostanki za evropskimi zelenimi velesilami niso zaskrbljujoči, saj je Slovenija ena od redkih držav, ki se lahko pohvali z izjemnimi naravnimi danostmi, ki jih začenjamo vse bolj ceniti in uporabljati kot vir dobre, zelene energije. Preko energetsko učinkovitih in zelenih domov do okolju prijaznih mest in bolj čiste prihodnosti.

Naj ne razkrijemo vseh zanimivih področij, ki se jih skupaj z voditeljico go. Pivec dotaknejo sogovorniki, zato vas raje vabimo k ogledu oddaje, ki jo najdete kar na naslednji povezavi. Prijeten ogled in obilo novih znanj!

Kako zmanjšati zneske na  položnici za elektriko? Sončna elektrarna na ključ vam da energetsko neodvisnost ter vam prihrani čas in denar.

Če imate streho, ki je obrnjena proti jugu, jugozahodu ali jugovzhodu in se večino dneva kopa v soncu, potem bi morali razmisliti o sončni elektrarni. Predstavljajte si, kam bi lahko vložili denar, ki ga zdaj namenite električni energiji!

Pridobivanje električne energije s pomočjo sončne elektrarne je eden izmed najbolj čistih načinov, saj gre za uporabo obnovljivega vira. Tako pridobljena električna energija je resnično čista, saj pri njenem pridobivanju ne nastajajo okolju škodljivi stranski produkti, kot so dim iz termoelektrarne ali jedrski odpadki. Še elektrarna sama je prijazna do okolja, saj je po izteku življenjske dobe reciklaža odsluženih fotonapetostnih modulov za naše kupce brezplačna. Naši dobavitelji fotonapetostnih modulov namreč v poseben sklad vplačujejo prispevke za recikliranje z namenom, da se poskrbi za njihov celoten življenjski cikel.

Sistem deluje po principu Neto meritev. Kadar proizvajamo več energije, kot je potrebujemo za lastne potrebe, viške električne energije oddajamo v omrežje, kadar pa imamo lastne potrebe višje od proizvodnje, pa električno energijo jemljemo iz omrežja. Na tak način lahko po odplačilu investicije v 30. letih prihranite celo 29.139 €!

Kako lahko dosežete energetsko samooskrbo in bistveno zmanjšate strošek na položnici za elektriko? Obiščite našo spletno stran in se naročite na sončno elektrarno na ključ. Namesto vas bomo poskrbeli za čisto vse: od dokumentacije do izvedbe, da boste čim hitreje lahko uživali v najboljši odločitvi svojega življenja.