Tržnica prihodnosti v razmislek tudi Mariboru?

Uredništvo , 21.03.20 ob 05:00

Tajvansko mesto kmalu dobi futuristično, skoraj samooskrbno tržnico. Na njenem površju bodo zelene terase za vzgojo sadja in zelenjavo, po streho pa velika tržnica. Morda bi bila taka ideja naposled rešitev za pokrito mariborsko tržnico?

Nizozemsko arhitekturno podjetje MVRDV, ki bdi nad številnimi urbanističnimi projekti širom po svetu, se loteva tudi nadvse zelene gradnje velike tržnice v tajvanskem mestu Tainan. Pokrita tržnica ne bo namenjena le prodaji, saj se bodo na njeni strehi vzpenjale prave zelene terase, na katerih bodo lokalni prebivalci lahko vzgajali sadje in zelenjavo.

Celotna tržnica se bo raztezala na 80 000 kvadratnih metrih površine, streha pa bo obsegala kar 11 510 kvadratnih metrov.

Tržnica s strešnimi terasastimi polji

Celotna tržnica se bo raztezala na 80 000 kvadratnih metrih površine, streha pa bo obsegala kar 11 510 kvadratnih metrov. Na tržnici bo mogoče najti tudi logistični center, hladilnico, administrativne pisarne ter restavracijo na strehi. Tržnica bi naj stala že letos, zaradi odličnih prometnih povezav pa bo lahko dostopna tako kupcem kot kmetovalcem in prodajalcem.

Vizualizacija: Antonio Coco, Pavlos Ventouris, MVRDV 2018 (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)

Poklon naravi in lokalnemu kmetijstvu

Načrti predvidevajo veliko, odprto zgradbo z naravnim prezračevanjem, na strehi tržnice pa se bodo razprostirale stopničaste terase, ki bodo omogočale čudovit razgled. »Tainan je po mojem mnenju eno od teh mest, ki je čudovito, ker ima ogromno narave, agrikulturnih površin, farm, morja in gora,« je ob napovedi začetka projekta povedal soustanovitelj podjetja MVRDV.

Vizualizacija: Antonio Coco, Pavlos Ventouris, MVRDV 2018 (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)

»Tainanska tržnica lahko tako postane zgradba, ki simbolizira to lepoto, saj poudari tako okolje kot lokalno proizvodnjo hrane, terasasta struktura z rastočimi produkti pa bo omogočila obiskovalcem, da se naužijejo razgleda in pobegnejo hrupu tržnice pod seboj,« je še povedal.

Vizualizacija: Antonio Coco, Pavlos Ventouris, MVRDV 2018 (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)

Od ananasov do riža in čaja

Vsaka od teras nad tržnico bo ponujala nekaj drugega – na nekateri bodo vzgajali ananase, na drugih riž, vrtnice, čaj … Prav vsak del bo zato tudi klimatsko prilagojen rastlinski vrsti, med terasami pa bo mogoče najti kotičke za piknik, sprostitev ali preprosto druženje. Glede na čudovito naravo Maribora bi lahko kaj podobnega ponudila tudi naša tržnica, ali pač?

Vir: Ekovjesnik, MVRD