Da število opraševalcev, med katere sodijo čebele in čmrlji, upada, je jasno že več let, upad pa je vse bolj alarmanten. Za pojav smo skoraj v celoti odgovorni ljudje, ki s spreminjanjem narave, uničevanjem travnikov, monokulturnim kmetijstvom ter predvsem uporabo pesticidov populacije opraševalcev na rob preživetja spravljamo že več desetletij.

Strup, ki poškoduje možgane

V nedavni raziskavi so znanstveniki s posebno metodo mikroskeniranja opazovali možgane čebel in čmrljev ter ugotovili, da so posledice naše uporabe pesticidov veliko hujše, kot smo si do sedaj predstavljali. Pesticidi, ki jih ob preletavanju rastlin nase pritegnejo opraševalci, namreč močno spremenijo njihovo možgansko strukturo, predvsem del možganov, ki je povezan z učenjem in izvajanjem zahtevanih nalog.

Začetek propada

Strupenih pesticidov so tako preko čebel delavk deležne predvsem male čebelice, ki zaradi spremenjenih oziroma poškodovanih možganov kasneje v življenju le s težavo opravljajo svoje delo. Že nekaj poškodovanih čebel pa lahko kaj kmalu spremeni usodo celotne kolonije.

Kot pri verigi vsaka možgansko poškodovana čebela, ki ne more učinkovito opraviti zahtevanega dela, predstavlja šibki člen. Z več takimi čebelami kolonija postopoma propade.

Raziskovalci namreč razlagajo, da opraševalci, predvsem pa čebele, delujejo kot superorganizem, kar pomeni, da prav vsak organizem, vsaka čebela aktivno prispeva k obstoju celotne skupnosti. Kot pri verigi vsaka možgansko poškodovana čebela, ki ne more učinkovito opraviti zahtevanega dela, predstavlja šibki člen. Z več takimi čebelami kolonija postopoma propade.

Najbolj zaskrbljujoče je dejstvo, da čebele, ki so že v prvih dneh življenja preko hrane izpostavljene pesticidom, izgubijo sposobnost orientacije, ki je za opraševalce več kot nujna.

Možgansko poškodovane čebele so prav tako opazno manjše in imajo ob vseh drugih težavah tudi problem z razmnoževanjem, najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da čebele, ki so že v prvih dneh življenja preko hrane izpostavljene pesticidom, izgubijo sposobnost orientacije, ki je za opraševalce več kot nujna.

Nič več paradižnika

Naši pesticidi pa niso škodljivi samo za opraševalce, saj z njihovim počasnim (iz)umiranjem slabo kaže tudi pestrosti naše prehrane. Brez čebel, čmrljev in drugih opraševalcev namreč ni paradižnika, kumaric, borovnic, melon, bučk in številnih drugih sadov, brez katerih si vsakdana sploh ne znamo predstavljati.

Vir: Edition CNN