Pariški paradižniki bodo rasli na največji strešni farmi v Evropi

Uredništvo , 19.07.20 ob 04:40

Mestna središča postopoma dobivajo novo vlogo, na mestnih strehah namreč nastajajo pravi urbani vrtovi, ki ponujajo prostor za vzgojo lokalnih pridelkov, medonosnih rastlin ali preprosto cvetlic za veselje. Ne le to, na strehi pariškega razstavišča so pred kratkim otvorili največjo urbano farmo v Evropi, ki bo ponujala tako domače sadje kot zelenjavo.

Nova pariška pridobitev, farma na strehi pariškega razstavišča, je največja te vrste v Evropi, celotna površina pa bo omogočila lokalno proizvodnjo sadja in zelenjave. Na strehi razstavišča bodo vzgajane jagode, paradižniki, kumarice, solate, začimbe in številne druge lokalne dobrine, ki bodo Parižanom omogočile dostop do zdrave, nadzorovano pridelane prehrane.

Pariška farma kot največja na svetu

Ne le v Evropi, z nekaj razširitvami bi lahko pariška urbana strešna farma postala celo največja na svetu, hkrati pa projekt vzpostavitve farme predstavlja odlično urbano izrabo prostora – pod streho se nahaja velik razstavni prostor, ki med letom gosti številne dogodke, medtem ko prej neizkoriščena strešna površina sedaj ponuja možnost lokalne vzgoje pridelkov.

Prehrana na urbani farmi bo v skladu s prizadevanji Parižanov in njihove županje vzgajana povsem naravno, brez pesticidov, zaradi višine same farme pa bodo pridelki varni tudi pred mikrokovinami in drugimi škodljivimi izpusti.

Povrtnine pa niso vzgajane v zemlji, saj celotna urbana farma temelji na tehniki aeroponike, rastline pa preko korenin hranila pridobivajo skozi posebne cilindre, ki jih varujejo naravna kokosov vlakna, nadvse dodelan pa je tudi sistem dovajanja vode. Prehrana na urbani farmi bo v skladu s prizadevanji Parižanov in njihove županje vzgajana povsem naravno, brez pesticidov, zaradi višine same farme pa bodo pridelki varni tudi pred mikrokovinami in drugimi škodljivimi izpusti.

Hrana za restavracije, hotele in stanovalce

Urbana strešna farma, nad katero bdi zadruga Nature Urbaine, se želi do leta 2022 razširiti na 14 000 kvadratnih metrov, tako pa nameravajo proizvesti kar 1000 enot pridelkov dnevno. Kot pojasnjujejo v zadrugi Nature Urbaine, ena enota predstavlja kilogram paradižnika, 250-gramsko posodico jagod ali sveženj peteršilja.

Farma na pariškem razstavišču bo predstavljala tudi odlično priložnost za izvajanje številnih delavnic in izobraževanj o pomenu zdrave, lokalne prehrane ter alternativnih vrtnarskih tehnik, hkrati pa bo novi projekt prinesel številna nova delovna mesta. Del lokalne prehrane, pridelane na strešni farmi, bo namenjen okoliškim stanovalcem, nekaterim restavracijam in bližnjim hotelom.

Vir: Ekovjesnik