Poznate katero od vaših bližnjih lokacij polnilnic za električne avtomobile? Na Dunaju vam ne bi bilo treba niti pomisliti, saj jih približno 1000  najdete v manj kot 500 metrov dolgih razmikih.

Da so električna vozila ena od rešitev podnebne krize, je jasno že nekaj časa, trend električnih avtomobilov pa vse bolj popularen postaja tudi pri nas. To nakazuje tudi vedno večje število polnilnic za električne avtomobile v naši okolici, a bi morali, če bi vas povprašali po njihovi lokaciji, še vseeno malce premisliti.

Pred kratkim se je dunajsko vodstvo namreč pohvalilo, da so uspeli v preteklih letih širom mesta namestiti skoraj 1000 polnilnic, pri štirimestni številki pa se nikakor ne ustavljajo. Ocenjujejo, da je vsaj eno od polnilnic mogoče najti kar na 400 metrov!

Sosedje v avstrijski prestolnici s tem ne bi imeli težav. Pred kratkim se je dunajsko vodstvo namreč pohvalilo, da so uspeli v preteklih letih širom mesta namestiti skoraj 1000 polnilnic, pri štirimestni številki pa se nikakor ne ustavljajo. Ocenjujejo, da je vsaj eno od polnilnic mogoče najti kar na 400 metrov!

Le lani sosedi registrirali skoraj 13 000 električnih avtomobilov

Številke ne presenečajo, če povemo, da je bilo v Avstriji v preteklem letu registriranih več kot 12 500 električnih avtomobilov, številka pa je bila rekordna in kar dvakrat višja od leta pred tem. Če smo že pri številkah, naj dodamo še, da so bile v letu 2019 dunajske polnilnice uporabljene skoraj 8000-krat, v lanskem letu pa je bilo po ocenah preko polnilnic uporabljene 1,5 milijona kWh električne energije, ki je bila proizvedena s pomočjo obnovljivih virov.

Več o dunajski strategiji najdete na njihovi mestni spletni strani na naslednji povezavi

Dunaj med epidemijo ne počiva, saj se je v preteklem letu ob zavedanju, da uporaba javnega prevoza zaradi nuje socialnega distanciranja še nekaj časa ne bo normalna, še bolj povezal s podjetjem Wien Energie in namestil kar 300 novih polnilnih postaj, precej aktivni pa so bili tudi na posodabljanju ter gradnji infrastrukture za pešce in kolesarje, ozelenjevanju ter zasajanju majhnih urbanih parkov, strešnih vrtov in drugih zelenih inovacij.

Vir: Wien.gv.at