Kako vseobsegajoče so posledice podnebnih sprememb, je vidno tudi pri izzivih, s katerimi se sooča zavarovalniška industrija.

Ekstremni vremenski dogodki se v zadnjih letih pojavljajo pogosteje, z večjo intenzivnostjo in nepredvidljivostjo, kar ruši podnebne modele in strategije upravljanja tveganj, ki jih zavarovalnice uporabljajo po vsem svetu.

Ekstremni podnebni pojavi povečujejo tveganje

Podnebne nevarnosti vse bolj ogrožajo gospodarstva in družbe po vsem svetu, povzročajo rekordne vročinske valove v Evropi, poplave, orkanske nevihte, gozdne požare … Podaljšano obdobje suše in nizka vlažnost zraka k slednjim še prispevata, prav nedavni dogodki v Grčiji pa kažejo, da se je letošnja sezona požarov že začela.

Največja grožnja: požari

Od 80. let dalje se je požarna sezona po vsem svetu podaljšala za 27 %, z izrazitim povečanjem v Amazonskem pragozdu, v Sredozemlju in zahodnih gozdovih Severne Amerike. Novi raziskovalni podatki kažejo, da se lahko svet segreje za 2,7 °C do konca tega stoletja, kar povzroča večje in pogostejše gozdne požare po vsem svetu.

Kriza gozdnih požarov postaja tudi kriza zavarovalništva. V zadnjem času sta tako dve največji zavarovalnici v kalifornijskih Združenih državah Amerike sprejeli odločitev, da ne bosta več ponujali novih zavarovalnih polic za stanovanjske objekte.

State Farm in All State, ki predstavljata več kot 20 % tržni delež v najbolj naseljeni zvezni državi, ne bosta več ponujala kritja tako za stanovanjske kot tudi za komercialne nepremičnine.

Izgube na trgu zavarovanja pred gozdnimi požari govorijo zase: med požarno sezono 2017-2018 je zavarovalniška industrija v Kaliforniji izgubila ekvivalent dvajsetih let dobička.

Ta trend se odraža tudi na trgu zavarovanj pred poplavami v državah, ki so pogosto izpostavljene orkanom, kot sta Florida in Louisiana. Florida ima že dolgo časa težave s stabilnim zavarovalniškim trgom, še posebej od leta 1992, ko je orkan Andrew povzročil, da so se zavarovalnice umikale iz obalnih mest, kot je recimo Miami.

PREBERITE ŠE: Vozila brez izpustov so vse bolj popularna, ozračje pa vedno bolj hvaležno

Zavarovalnice so se znašle pod pritiskom zaradi zavarovanja teh obalnih območij ob daljših in intenzivnejših sezonah orkanov, kar je povzročilo, da so zavarovalnice v zadnjih dveh letih beležile več kot 1 milijardo dolarjev neto izgube zaradi podpore kritjem.

Že res, da se zavarovalniška industrija v Evropi razlikuje od ameriške, toda glede na vse večje število ekstremnih vremenskih pojavov v Evropi lahko v prihodnje pričakujemo, da bodo bolj pazljive postale tudi naše zavarovalnice.

Kako torej omiliti tveganja?

Vseeno pa ni čisto vse povsem črno, saj nove tehnologije omogočajo zgodnje opozarjanje na začetek požarov, precej požarov pa se lahko omili ali prepreči tudi z investiranjem v ustrezno infrastrukturo.

Vir: World Economic Forum