Vedno več italijanskih kmetovalcev se sooča s pravo katastrofo. V letošnjem poletju je stanje v sadovnjakih in v rastlinjakih namreč porazno …

Začenja se pri hruškah, italijanski kmetje namreč pravijo, da je propadlo kar šest od deseti hrušk. Za to krivijo poplave, točo, rekordno visoke temperature in napade tujerodnih insektov.

Prav zaradi skrajnega vremena – spomnimo se, da so se s poplavami v maju soočali tudi v Italiji – smo letos priča pravem opustošenju pridelkov. Združenje Coldiretti sporoča, da opažajo kar 63 odstotkov manj hrušk kot lani. Tako je posledično oskrba s sadjem po vsej Evropi upadla za 13 odstotkov. Tudi Francija ni ostala nedotaknjena, saj so tamkajšnje žetve zmanjšane za kar 23 odstotkov.

A ne le to … Grozdje, lubenice, marelice, paradižniki, jajčevci – vsi ti so prav tako na udaru.

Manj mleka, manj pšenice

Kmetijski svet v Italiji ni edini, ki se bori z vremenskimi muhami te države. Proizvodnja pšenice in mleka je upadla za 10 odstotkov, proizvodnja vinskega grozdja pa za 14 odstotkov v primerjavi z letom 2022, kaže analiza Coldiretti.

Proizvodnja medu je strmoglavila za kar 70 odstotkov, saj so čebele preprosto preveč “izčrpane” zaradi vročine, da bi opraševale rastline, pravi kmetijska zveza.

Kmetje se za to za skromen pridelek močno borijo, pri tem pa si pomagajo tudi s sodobno tehnologijo, kot so droni in sateliti …

Krive poplave, pred tem suše

Italija je zadnja leta res na udaru spremenljivih vremenskih razmer, vse od suše, ki je pestila zadnji dve leti, do letošnjih majskih poplav, ki so terjale 15 življenj in so prizadele predvsem regijo Emilia Romagna, ki je ključna za pridelavo sadja, pa do požarov, orjaške toče …

Posledice bomo občutili vsi

Težave s pridelavo sadja, zelenjave, mleka, pšenice in drugih dobrin bi lahko vodile v pomanjkanje in dvig cen po vsej Evropi. Prejšnji mesec so britanski potrošniki ostali pred praznimi policami zelenjave in sadja, cene pa so skočile, ker nenavadno vreme ovira žetev v Španiji in Maroku. Poleg tega pa povečani stroški energije in zapleti zaradi Brexita še dodatno prispevajo k tem težavam.

PREBERITE ŠE: Projekt Vodikove doline Severnega Jadrana: Zelena luč za energijo prihodnosti

Vedno bolj očitno je, da se vplivi podnebnih sprememb neizogibno širijo. Njihove posledice so precej resne, ne le za kmete, ampak za nas vse.

Vir: Euronews