Hrvaški otoki družno proti plastiki

Uredništvo , 23.11.20 ob 04:11

Končno je napočil začetek izvajanja projekta »For a plastic free Croatian islands,« s katerim želijo naši sosedje poskrbeti za čisto morje svojih otokov, na katerih tako radi dopustujemo tudi Slovenci.

Projekt »For a plastic free Croatian islands« se je pod vodstvom družbe Sunce začel tudi v občini Sali na Dugem otoku ter občini Stari Grad na Hvaru, s čimer se otoka pridružujeta že aktivnima hrvaškima mestoma – Dubrovniku in Trogirju.

Projekt je zaradi problematike plastike v morju, ki jo naziva, odmeven tudi mednarodno, financira pa ga tudi organizacija The Beyond Med Association. Osnovni cilj projekta je v Jadranskem in Sredozemskem morju zmanjšati onesnaževanje s plastiko za enkratno uporabo ter turiste, pa tudi domačine, spodbuditi k »zero waste« kulturi.

Prihodnji dve leti posvečeni boju proti plastiki

Projekt bo trajal prihodnjih 24 mesecev, zgrajen pa bo iz izobraževalnih in ozaveščevalnih akcij. Vključene bodo tudi raziskave o lokalni rabi plastike za enkratno uporabo ter gospodarjenju z odpadki, naposled pa bodo ustvarjene posebne smernice, kako v sodelujočih občinah kar najbolj učinkovito zagotoviti najbolj zeleno ravnanje s plastiko in plastičnimi odpadki.

V načrtu so tudi številni dogodki in delavnice za lokalne prebivalce, končni rezultati obljubljajočega projekta pa bodo po dveh letih aktivnega boja proti (ob)morski plastiki predstavljeni na zaključni konferenci v Splitu. Zato, ko v prihodnjih dveh poletjih obiščete katerega od hrvaških otokov, nikar ne pozabite, da se lahko za čistejše morje in prihodnost celotnega človeštva potrudite tudi sami.

Več o projektu in o dogajanju lahko najdete na spletni strani družbe Sunce

Zanimiv je tudi pristop projekta, ki bo nekoliko podoben dogajanju v okviru mariborskega participativnega proračuna, saj bodo tudi v »For a plastic free Croatian islands« lahko s svojimi predlogi in idejami sodelovali tudi lokalni prebivalci. Več o projektu in o dogajanju lahko najdete na spletni strani družbe Sunce, kjer boste lahko tudi spremljali dogajanje prihodnjih dveh let.