Dunaj nad poletno vročino z ozelenitvijo parkirišč

Uredništvo , 07.06.20 ob 17:00

Na Dunaju bodo letos poleti 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice. Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namestili klopi, umetno travo in pršilce vode za osvežitev.

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice. Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namestili klopi, umetno travo in pršilce vode za osvežitev. 18 ulic bodo tako preuredili le začasno, štiri pa bodo ostale trajno zaprte za promet.

Dunaj velja za eno od evropskih prestolnic, ki jih podnebne spremembe najbolj ogrožajo. Lani poleti so zabeležili 45 dni, ko je temperatura presegla 30 stopinj Celzija, in 41 t. i. tropskih noči, ko se temperatura niti ponoči ni spustila pod 20 stopinj Celzija, so sporočili iz predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Da bi v vročih poletnih dneh tudi v središču mesta znižali temperaturo, bodo med 22. junijem in 20. septembrom 22 cest in ulic spremenili v hladne kotičke. Štiri izmed njih bodo trajno zaprli za promet, posadili drevesa, položili svetlejši asfalt ter dodali vodne in senčne elemente.

Lani so akcijo izvedli v treh soseskah in na ta način za pet stopinj znižali temperaturo

Vročina vpliva tudi na zdravje ljudi, zato so mestne oblasti pri izbiri ulic, ki jih bodo začasno zaprle za promet in jih spremenile v hladne oaze, upoštevale lani izdelano vročinsko karto mesta. Ta prikazuje podatke o segrevanju posameznih predelov mesta, kje je najmanj zelenih površin, pa tudi, kateri predel ima nadpovprečno veliko število starejših ljudi ali otrok.

Na podlagi vročinske karte nato mesto sprejema ukrepe za preprečevanje vročinskih otokov v mestu. V predelih z veliko otroki na primer uredijo več igrišč z vodnimi elementi, kjer pa stanuje veliko starejših, postavijo več klopi v senci in zasadijo nova drevesa.

Dunaj je po raziskavi britanskega tednika Economist lani drugo leto zapored osvojil naziv najboljšega mesta za bivanje na svetu.

STA