Dravske elektrarne Maribor, vodilni proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov, svojim investicijam dodajajo okolju prijazno novost.

Na parkirišču pred hidroelektrarno Fala so namreč nedavno postavili visoko zmogljivo polnilno postajo, ki omogoča polnjenje električnih vozil, s čimer nudijo podporo vsem voznikom električnih avtomobilov.

Napredna polnilna postaja je opremljena s tremi priključki, ki podpirajo tri različne standarde polnjenja: CHAdeMO, CCS (Combined Charging System) in Type 2 (AC). Uporabnikom so na voljo jasna navodila za uporabo in enostaven način plačila, ki so nameščeni neposredno na polnilnici. Poleg tega je na voljo tudi QR koda, ki omogoča preprosto namestitev aplikacije za sisteme Android in iOS.

Hitro in učinkovito

Polnilno mesto s kapaciteto 50 kW DC, opremljeno s priključkoma CHAdeMO in CCS, omogoča hitro polnjenje baterij električnih vozil. V le pol ure lahko napolni baterijo z do 25 kWh električne energije, kar je dovolj za prevoz približno 150 kilometrov. Poleg tega polnilna postaja vključuje tudi priključek Type 2 AC s kapaciteto 22 kW, kar omogoča hkratno polnjenje dveh vozil. Ta postaja je na voljo 24 ur na dan, kar voznikom omogoča polnjenje kadarkoli.

Mag. Damjan Seme, generalni direktor DEM je ob tem dodal: »S postavitvijo polnilne postaje visoke moči ob našem hidroenergetskem objektu, ki nudi polnjenje električnih vozil z električno energijo, ki je v celoti pridobljena iz obnovljivega vodnega vira, sledimo zavezam in ciljem države in skupine HSE pri zelenem prehodu. Glede na rast števila električnih vozil in skladno z našo primarno dejavnostjo, načrtujemo ob hidroelektrarnah na slovenskem delu reke Drave postavitev dodatnih polnilnih postaj, ki bodo namenjene tudi zunanjim uporabnikom.«

Z novo polnilno postajo so Dravske elektrarne Maribor stopile korak bližje k spodbujanju uporabe električnih vozil in zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida, hkrati pa omogočile bolj trajnostno prihodnost v prometu.

Vir: DEM