Letaki se delijo v hišne predalčnike na območju Maribora.

Fotografija je simbolična.

Dežurna služba notranjega ministrstva je od začetka volilnega molka, ki se je pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev začel danes opolnoči, do 15. ure prejela 18 obvestil o domnevnih kršitvah. Inšpektorat za notranje zadeve jih obravnava pet, največ jih je povezanih z deljenjem letakov v hišne predalčnike na območju Maribora.

Večina kršitev v Mariboru

V večini primerov gre za deljenje letakov oziroma propagandnega materiala v hišne predalčnike na območju Maribora, pri ostalih pa gre za sporne objave na družbenih omrežjih, so pojasnili na ministrstvu.

V 47 občinah po državi, od tega tudi v šestih mestnih občinah, bodo državljani v nedeljo izbirali novega župana. V Mariboru bomo odločali med Arsenovičem in Kanglerjem. 

Volilni molk bo trajal do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. V tem času je prepovedano kakršnokoli nagovarjanje volivcev. Za kršitve volilnega molka so predvidene globe, ki za posameznika znašajo do 250 evrov, za organizatorja volilne kampanje pa do 3000 evrov.

Morebitne prijave kršitev volilnega molka danes in v nedeljo od 7. do 19. ure na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve. Operativno-komunikacijski center Generalne policijske uprave pa jih je na telefonsko številko 080 12 00 sprejemal od polnoči do 7. ure, prav tako pa jih bo sprejemal tudi od danes od 19. ure do nedelje do 7. ure.

STA