Preprodajalci so marsikje po svetu, tudi pri nas, dokaj vsakdanji pojav. Nekje bolj, nekje manj, verjetno pa je ni države, ki bi bila brez njih. In Kitajska seveda ni izjema. A pri novih iPhonih se je stvar zalomila…

Običajna »praksa« na Kitajskem je bila, da so preprodajalci ob izidu novega modela kupili toliko aparatov, kolikor so lahko, nato pa jih po precej zasoljenih cenah preprodajali, pogosto kar na cesti. In tako naj bi bilo tudi z iPhonom 14, pri katerem so si obetali med 5000 in 6000 juani (med 720 in 860 €) dobička. A se jim je računica sfižila. In to konkretno. Ne le, da dobička ni, prodajalci morajo telefone prodajati celo za preračunano okoli 140 € pod ceno, saj jih za priporočeno prodajno od njih noče nihče kupiti. Kaj se je zgodilo?

Gre za splet različnih okoliščin. Prvi krivec je Apple, ki je, v nasprotju s preteklimi, izid iPhona 14 dobro načrtoval in že takoj na kitajski trg poslal dovolj zaloge. Drugi razlog je splošen padec povpraševanja kot posledica strahu pred recesijo, ki je marsikaterega kupca odvrnil od prehoda na nov model, eden od razlogov pa je seveda tudi konkurenca, ki je bolj ostra kot kadarkoli.

Vir: T3 TECH