Leteči avtomobil iz Slovaške je dobil uradno dovoljenje za letenje kot letalo.

Foto: Klein Vision

Kot poroča portal Index.hr je na Slovaškem avtomobil prejel uradno dovoljenje za letenje. Po besedah predstavnika slovaškega prometnega ministrstva je izdelek podjetja Klein Vision v slovaškem mestu Nitra, imenovan AirCar, mešanica avtomobila in majhnega letala.

Junija 2021 je prvič poletel med dvema krajema, v pol ure je poletel od Nitre dosegel slovaško prestolnico, ki se nahaja 75 kilometrov stran. Od takrat je uspešno opravil vse teste, potrebne za pridobitev uradnega dovoljenja za letenje. Hibridno letalo je doslej imelo 200 vzletov in pristankov ter skupno 70 ur letenja.

Podjetje namerava v bližnji prihodnosti ponuditi neposredne lete med Parizom in Londonom.

Preobrazba v treh minutah

AirCar, ki ga je razvil ustanovitelj podjetja Stefan Klein, lahko vozi po cesti kot navaden avtomobil, ko razširi krila, pa se v nekaj minutah spremeni v letalo. Klein in njegovi partnerji so že od leta 2013 na več mednarodnih razstavah avtomobilov razkrili hibridni model, sprva imenovan Aeromobil, ki je že postal svetovna senzacija.

Kasneje se je Klein razšel s finančnimi partnerji in se na trgu želi predstaviti s svojim novim produktom, letečim avtomobilom, imenovanim AirCar.