Na 71. izvedbi nemško-avstrijske turneje je prvi favorit za zlatega orla Poljak Dawid Kubacki, ki pa bo imel tudi v najboljšem Slovencu to zimo Anžetu Lanišku ostro konkurenco v boju za zlatega orla. Lani je jubilejno, 70. turnejo osvojil Japonec Ryoyu Kobayashi, ki to zimo ni med favoriti za skupno zmago. Kdo bo njegov naslednik, bo znano 6. januarja 2023, ko bodo skakalci opravili vse štiri postaje turneje. Oberstdorfu (29. decembra) sledijo še Garmisch-Partenkirchen (1. januarja 2023), Innsbruck (4.) in Bischofshofen (6.).

Lanišek resna konkurenca Poljaku Kubackemu

Letos je prvi favorit izkušeni, 32-letni Kubacki, ki je enkrat že osvojil turnejo. Nekaj je še skakalcev, ki so mu precej blizu, med njimi tudi glavni slovenski adut Lanišek.

Upati je, da se bo v boj za zlatega orla, s katerim se lahko od Slovencev doslej pohvalita le Primož Peterka in Peter Prevc, vmešal tudi drugi najboljši skakalec to zimo. Šestindvajsetletnik Poljaku v svetovnem pokalu diha za ovratnik, saj je samo to sezono zbral tri zmage, dve drugi in eno tretje mesto.

Ob Lanišku bodo slovenske barve na prvem vrhuncu sezone zastopali še Peter Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos, Žiga Jelar in Domen Prevc.

Danes prva tekma skakalk v lovu na zlato sovo

Danes ob 14.15 bo na sporedu prva tekma silvestrske turneje v smučarskih skokih za svetovni pokal v avstrijskem Beljaku. Na njej bo nastopilo vseh šest Slovenk, na čelu z najboljšo Emo Klinec, ki je torkove kvalifikacije končala na tretjem mestu.

Najboljša je bila domačinka Eva Pinkelnig. Med Slovenko in Avstrijko se je prerinila še Nemka Selina Freitag. Tik za njo je kvalifikacije končala druga najboljša Slovenka Nika Križnar. Zanesljivo je svojo nalogo opravila tudi Nika Prevc, ki je kvalifikacije sklenila na šestem mestu. Urša Bogataj je bila deveta, Maja Vtič 25., Katra Komar pa 30.

Tekmovalke bodo tako kot v pretekli sezoni na tekmah silvestrske turneje skakale v parih. Klinec se bo pomerila s Finko Julio Kykkänen, Križnar bo izzvala Norvežanko Kjersti Graesli, Prevc pa Kanadčanko Nicole Maurer.

Uršo Bogataj v prvi seriji čaka nastop proti Čehinji Klari Ulrichovi, Katro Komar pa proti Japonki Nozomi Maruyama. Tekmovanje bo v prvem paru odprla Maja Vtič proti še eni Japonki Yuki Ito. Lansko zmago na turneji brani Avstrijka Marita Kramer.

Druga tekma v Beljaku bo v četrtek, pred tem bodo še kvalifikacije. Nato se karavana seli na Ljubno, kjer bosta zadnji tekmi turneje 31. decembra ter 1. januarja, ko bo pod reflektorji znana skupna zmagovalka in dobitnica zlate sove.

STA