Maribor je v Beleku po sobotni zmagi nad LASK-om (2:1) odigral drugo tekmo. Po sobotni zmagi proti LASK-u (2:1) je bil na sporedu zveneč obračun s Crveno zvezdo. Za srbskimi prvaki je še ena precej odmevna in uspešna evropska jesen, zato je bil za vijoličaste to najbolj konkreten obračun letošnjih priprav.

Izplen? Ognjen Mudrinski je z golom pokazal, zakaj je zabijal jeseni in zakaj zna zabijati bivšemu klubu. Toda Radovana Karanovića čaka kar nekaj odgovorov na nova stara vprašanja. V Beleku je ponoči sicer po 29 letih padel sneg, zato so vijoličasti dopoldan trenirali kar v hotelski telovadnici, igrišče pa je bilo do popoldneva nared za igro.

Antolin dobil svojo priložnost

Za Maribor je to bila najbolj pričakovana tekma priprav. Crvena zvezda ni le nekdanji evropski prvak, s katerim so vijoličasti v 60. in 70. letih tudi sodelovali in ne le tekmovali v prvi jugoslovanski ligi, temveč resna evropska ekipa, ki ima zavidljive dosežke v tekmovanjih Uefe. Ugled, sloves, rezultat.

Za Radovana Karanovića je to bila preverba bolj ali manj udarne postave, ki je dobila vidnejšo minutažo na račun jutrišnje tekme. V prvo postavo je uvrstil tako švedskega branilca Maxa Watsona kot mladega Aljaža Antolina, ki je bil jeseni po prihodu iz Mure posojen v Beltince, v sredino, kjer je opazno izostal Jan Repas v začetni postavi. Na levi strani napada je dobil minute znova Danijel Šturm, manjkal je namreč Đorđe Ivanović, ki še ni na ustrezni telesni pripravljenosti, čeprav se je predstavil proti LASK-u.

Crvena zvezda je šele dobro začela priprave oziroma je bila to za srbske prvake komaj prva pripravljalna tekma. Toda prav Crvena zvezda je kmalu povzela pobudo in tako je Pankov že v 5. minuti po predložku z glavo resno zapretil – Ažbe Jug je znova, kot proti LASK-u, reševal mrežo vijoličastih, ko je s parado žogo izbil čez gol. Prelahek strel, pretežka obramba. Maribor je sprva znal vzpostaviti okvirno ravnotežje na igrišču, odvzemal druge žoge in imel posest, toda kmalu se je poznalo, da proti taki ekipi vsaj v zgodnji fazi tekme ni znal razviti svoje igre.

Mudrinski suvereno, Mitrović nerodno

Dokler je niso potem razvili skozi protinapad. Ko so Zvezdi ponudili še en predložek, ki se ni izšel s strelom, je krenilo po prekinitvi prek Aljaža Antolina s hitro reakcijo do Martina Milca, ki je mojstrsko našel Ognjena Mudrinskega. Klinična in preudarna izvdba. Mudrinski je proti nekdanjemu klubu storil to, kar zna. Zabil je suvereno ter pokazal, da ni izgubil jesenskega občutka, ko je zabil sedem golov. Učinkovit gol, ki pa je bil bolj preblisk.

Crvena zvezda je namreč pričakovano pritisnila in skušala nemudoma izenačiti, Maribor se je znova zbito postavil, kar se je pokazalo že proti LASK-u. Katai je v 26. minuti pokazal, kaj zmore individualna kvaliteta, ko je prišel do močnega strela mimo Nina Žuglja, a je za las zgrešil. Že zgolj pol minute kasneje pa je Ohi kaznoval nepozornost mariborske obrambe, ko je Nemanja Mitrović visoko žogo negotovo ustavil in tako napadalcu prepoceni ponudil zastonj asistenco. Poceni napaka preverjenega branilca. Kritike na račun Mitrovića, ki išče občutke po vrnitvi po težki poškodbi, ne bodo zaman.

Po golu do polčasa lahek pritisk Zvezde

Za vijoličaste je bila slaba plat tekme reakcija po izenačenju. Crvena zvezda se je ugnezdila na nasprotno polovico in pritiskala brez kakšnih koli težav, Maribor pa se je bolj ali manj krčevito branil. Z redkimi izjemami, kot je bil strel Milca po diagonali, ampak z levico ni dovolj natančen.

Zvezda je delovala kot ekipa, ki ji samo manjka uigranost in bo steklo. Maribor pa kot ekipa, ki proti takemu tekmecu upa na protinapade. Hitre, kajti s kombinatoriko so se vijoličasti zapletli. Polčas, po katerem ni bilo ravno veliko odgovorov. Prej konstanta: Mudrinski zna zabijati, Sikošek ima potencial, da bi prebijal po levi, Milec ima voljo in zanos. Ampak Karanovića po odhodu Vrhovca čaka veliko izzivov na sredini: tam je Antoine Makoumbou pokazal še največ, medtem ko je Marko Alvir pokazal več prilagodljivosti kot na prvi tekmi z LASK-om, še vedno pa mnogo premalo in v celoti nezadovoljivo za nogometaša, ki je povrhu posojen iz Viktorie Plzen.

Watson z napako, prečka Kataija

Karanović pričakovano ni menjal ob polčasu. Kmalu je Max Watson, ki se je izkazal v prvem delu, storil še eno neizsiljeno napako, podajo v prazno, kar klubi, kot je Crvena zvezda, takoj skušajo izkoristiti. Ažbe Jug je tisti, ki zaenkrat te napake še tolerira s korekcijami v obliki obramb. Maribor je imel zgodaj v nadaljevanju priložnost po podaji iz kota, ko je Nemanja Mitrović pomeril z glavo, ampak ni bil tako natančen kot proti LASK-u.

So pa menjave trenerja Dejana Stankovića in vstop v drugi polčas Mariboru ponudile nekaj več prostora, kjer se je pokazalo, kaj zmoreta Danijel Šturm, ki je imel v drugem delu več prostora, ki pa ga ni učinkovito izkoristil, in Nino Žugelj, ki ga je zamenjal Repas v 64. minuti, ko je namesto Mudrinskega vstopil tudi Rok Sirk. Razliko v kvaliteti je znova dokazoval Katai, ki je v 62. minuti s prostega strela s kar zajetne razdalje stresel prečko in dodatno preplašil vijoličaste. Sicer pa je bil drugi polčas za Crveno zvezdo uigravanje, za Maribor pa garanje. Nekateri nogometaši so lahko po poletnih evropskih minutah znova videli, kje je razlika.

Jutri Voždovac, v soboto Levski 

Karanović je vztrajal pri udarnem moštvu, več menjav ni opravil, toda do razlike na igrišču ni prišlo. Maribor je spozna(va)l svoje omejitve – resda proti zelo kvalitetne(jše)mu tekmecu. Kadru še vedno manjkajo bodisi igralci s potezo več ali pa, kar je bila odlika kluba nekoč, celoten sistem, ki navrže potezo več. Toliko bolj se poraja vprašanje, kdaj bo Đorđe Ivanović v primerni formi.

Maribor bo odigral tretjo pripravljalno tekmo v Turčiji že jutri proti Voždovcu (ob 12.00 po slovenskem času), še enemu srbskemu klubu, ko bodo priložnost dobili tisti, ki niso igrali danes. Priprave v Beleku bo podpisala sobotna tekma z Levskim, generalka pa je predvidena za prihodnjo soboto proti Celju.

Vijoličasti bodo prvenstvo nadaljevali na derbiju. Znan je že termin: tekma v Stožicah bo v nedeljo, 13. februarja, ob 17.30.

Maribor – Crvena zvezda 1:1 (1:1)

Strelec: 1:0 Mudrinski (19.), 1:1 Ohi Omojiuanfo (27.)

Belek, Calista center, pripravljalna tekma.

Maribor:
Jug, Milec, Mitrović, Watson, Sikošek, Makoumbou, Antolin, Alvir, Žugelj (64. Repas), Šturm, Mudrinski (64. Sirk). Trener: Radovan Karanović.

Crvena zvezda: Popović, Gajić, Ivanić, Pankov, Krstičić, Katai, Falco, Stanić, Eraković, Gobeljić, Ohi Omojiuanfo. Igrali so še: Gordić, Pavkov, Ibrahim, Djurić, N. Mituljikić, Živković, Sanogo, Stanković, Radulović, Srnić, Bakayoko Trener: Dejan Stanković.