Drugi je bil Avstrijec Manuel Feller z 48 stotinkami zaostanka, tretji pa Francoz Alexis Pinturault (+0,54). Štefan Hadalin je bil 22. (+2,82). Žan Kranjec, drugi Slovenec na tekmi, je odstopil pred zadnjo strmino v prvi vožnji.

“Za mojo vrnitev je bila to zelo zahtevna tekma. Snežne razmere in vidljivost danes sta bili kar ekstremni. Zaradi tega smo imeli vsi tekmovalci veliko težav. Na določenih delih sem se znašel solidno, na določenih pa se je poznalo, da veleslaloma praktično nisem treniral mesec in pol. Opravil sem zgolj dva treninga, zato se je bilo težko pripraviti na tekmo. Danes moram to vzeti kot en korak nazaj, da se ponovno vrnem v tekmovalni ritem. Led je sedaj znova prebit za tekmovanja in jutri na slalomu si želim pokazati še boljše smučanje,” je nastop strnil Hadalin.

Kranjec odstopil

Devetindvajsetletni Kranjec je začel s številko 15, s katero bi se lahko, kljub nekoliko načeti progi, uvrstil med deseterico. A je bil že med nastopom deseti, pri drugem merjenju več kot sekundo za Odermattom, potem pa je tik pred vstopom v ciljni del napravil napako, smuči so mu ušle počez glede na idealno linijo.

Tako se nadaljuje njegov slabši niz v tej olimpijski zimi, ko nikakor ne najde prave forme za sam vrh. Tudi ne na klasičnem švicarskem prizorišču, na katerem je pred dvema letoma zabeležil eno od dveh zmag v pokalu. V Pekingu ga čaka kar težka naloga, da bi ponovil ali izboljšal četrto mesto, ki ga je osvojil na prejšnjih OI leta 2018 v Južni Koreji, ko je za 42 stotink zgrešil bron.

Ta veleslalom je bil namreč zadnji v svetovnem pokalu pred največjim tekmovanjem v kitajski prestolnici. Kranjec je sicer izjemno začel sezono in bil tretji na ledeniškem uvodu konec oktobra lani v Söldnu, deseto mesto z decembrske tekme v Val d’Iseru je njegov drugi najboljši veleslalomski izid zime. Deseti je bil 14. novembra še na paralelni tekmi v avstrijskem Lech Zürsu.

Tam je bil dve mesti višje Hadalin. Slednji je adelbodenski veleslalom začel dvanajst tekmovalcev za Kranjcem. Četudi si je ves čas konstantno nabiral zaostanek in je v cilju za najhitrejšim zaostal za skoraj štiri sekunde (+3,85), je bilo to na selektivni progi dovolj za trideseterico. Finale je začel na 22. mestu in v drugi vožnji izgubil še tri mesta, čeprav je v primerjavi z najboljšimi v finalu izgubil le slabo sekundo.

Hadalin dobil nekaj točk

“Danes je bila zelo težka tekma. Štefan se je dobro boril v prvi in drugi vožnji. Vemo, da je imel kar velik tekmovalni premor. Dobil je nekaj točk in za njega je spodbudno, da je naredil dve vožnji. Žan se že takoj v prvi ni znašel in tudi odstop se je zgodil zaradi njegove napake. S tem, da ni uspel priti do cilja, zagotovo nismo zadovoljni,” je slovenski nastop strnil Klemen Bergant, vodja moške ekipe za tehnične discipline.

Odermatt je vodil že po prvi vožnji, Pinturault je na drugem mestu zaostajal 31 stotink, tretji pa je bil Hrvat Filip Zubčić s pol sekunde zaostanka. Slednji je po nekaj napakah z zmagovalnega odra zdrsnil na sedmo mesto, na drugo pa se je z najboljšim časom finala s petega prebil Feller, drugi veleslalomist sezone. Odermatt, njegovo slavje je na prizorišču spremljalo kar 12.300 gledalcev, je na koncu zdržal, kljub napakam v zadnji strmini je slavil peto zmago v sezoni in deveto v karieri, dobil je štiri od petih veleslalomov v tej zimi.

S tem je na pragu malega kristalnega globusa, ima 480 točk, Feller jih je na drugem mestu zbral 261. Odermatt je tudi povečal vodstvo v skupnem seštevku pokala (845), drugi je Norvežan Aleksander Aamodt Kilde (469), tretji Avstrijec Matthias Mayer (447).

V nedeljo bo v Adelbodnu še slalom.