Vrhunski športniki vlagajo večino časa in energije v športni trening in tekmovanja, zato so pogosto odsotni od pedagoškega procesa na vseh stopnjah izobraževanja, kar vpliva na uspešnost pri pridobivanju izobrazbe. Prepogosto se zgodi, da se vrhunski športniki ob zaključku športne kariere soočijo s težavami pri izgradnji izven-športne kariere, saj mnogi nimajo ustrezne izobrazbe in potrebnih izkušenj. Zato je pomembno, da si izobrazbo pridobijo v času, ko se tekmovalno ukvarjajo s športom. Izobraževalne institucije športnikom omogočamo prilagoditve, ki lahko olajšajo izobraževanje in pomagajo, da bodo kljub intenzivni vključenosti v vrhunski šport dosegli želeno poklicno izobrazbo.

Univerzi v Mariboru certifikat Športnikom prijazno izobraževanje

Mariborske šole in fakultete obiskuje veliko vrhunskih športnikov, ki se soočajo s problemom, kako ob vsem športnem udejstvovanju ohraniti še čas za učenje. Slednje seveda vpliva na process izobraževanja, saj mnogi zaradi pomanjkanja časa ne končajo željene izobrazbe. Sploh zato ima veliko vrhunskih športnikov po zaključku svoje športne kariere probleme pri izgraditvi svoje izven-športne kariere.

Zadnja dobitnica certifikata Fakulteta za strojništvo

“Izobraževalne institucije športnikom omogočamo prilagoditve, ki lahko olajšajo izobraževanje in pomagajo, da bodo kljub intenzivni vključenosti v vrhunski šport dosegli želeno poklicno izobrazbo,” pišejo na strani Falkultete za strojništvo v Mariboru, ki je postala s strani Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez – najnovejša dobitnica certifikata Športnikom prijazno izobraževanje. Certifikat omogoča prilagoditve študija za lažje usklajevanje časa študija in športnih obveznosti.

Med dobitniki tudi Druga gimnazija Maribor

Kot je za naš osrednji mariborski portal povedal Renato Kuzman, pedagoški koordinator športnih oddelkov, so na Drugi gimnaziji Maribor za certifikat zaprosili leta 2017, pridobili pa letos. Za pridobitev so morali pokriti več kriterijev: število dijakov s statusom športnika, možnost šolanja na daljavo, individualni pristop h dijakom športnikom glede na njihovo obremenjenost, prilagojeni pogoji napredovanja v višji letnik, dodatna učna pomoč, sodelovanje šole s športno sfero (komunikacija s trenerji in podobno), organizacija fizioterapije in psihološke priprave s strani zunanjih izvajalcev in in drugi pogoji.

“Vse je bilo vrednoteno s točkami in sledila je druga faza evalvacije, januarja 2019, ko nas je obiskala ekspertna skupina, ki je opravila evalvacijo na šoli. Kot pedagoški koordinator športnih oddelkov sem moral dokazati, da vse, kar sem zapisal v vlogi, tudi dejansko izvajamo. 11. februarja je sledil uradni dopis, da smo prejemniki certifikata in konec meseca marca 2019 bo uradna podelitev, ki jo bo organiziral OKS,” za naš portal piše Kuzman.